Keresés
-18O
Győr
2020.05.27., szerda (Hella)

A kétéltűek és hüllők nagy részét fenyegeti a klímaváltozás

Offmedia- 2016.09.08. 15:42
523
A kétéltűek és hüllők nagy részére káros hatással van a klímaváltozás a Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint.
Forrás:Getty/iStock

Az állatállományok csökkennek, terjeszkedési területeik kisebbek lesznek - mondta Arnulf Köhncke, a WWF kutatója. A szervezet több kutatóintézettel közösen értékelt ki számos tudományos cikket a témában. Köhncke szerint a klímaváltozás a 313 vizsgált faj mintegy felére lesz negatív hatással.

Más fajok számára ugyanakkor pozitív hatású lehet a változás. A hegyekben élők például a felmelegedésnek köszönhetően életterüket a magasabban fekvő területekre is kiterjeszthetik, emellett több faj jóval könnyebben éli túl a telet. A klímaváltozásból profitálók tábora azonban jóval kisebb - hangsúlyozta a WWF.

Több állatfajt már a fokozott területkihasználtság és az azzal együtt járó élettérvesztés is veszélyeztet, és a klímaváltozás csak növeli ezt a nyomást.

"A változó csapadékviszonyok és a magasabb hőmérsékletek az olyan víztől függő szervezeteket érintik leginkább, mint a kétéltűek" - mondta Köhncke.

Néhány állatnak az életritmusa is megváltozik. A gyepi béka például néhány nappal korábban rakja le petéit, emiatt az ebihalak rendelkezésére álló táplálék is eltérő lehet.

A WWF szerint az általuk vizsgált szakcikkek az összes fajnak csupán egy kis százalékával, főként Európával és Észak-Amerikával foglalkoznak. A többi kontinensen a faji sokszínűség viszont jóval nagyobb.

"A trópusokról kevés tanulmány készült, pedig a klímaváltozásnak itt vannak különösen drasztikus hatásai" - monda Köhncke. A szakértő szerint nagy szükség van további kutatásokra.

Hozzászólások