Keresés
-18O
Győr
2020.08.07., péntek (Ibolya)

A vizsgált öngyújtók egyharmada veszélyes volt

Offmedia- 2016.09.14. 12:59
565
A fogyasztóvédelmi hatóság emberei nyári vizsgálatukon, rengeteg öngyújtóval találkoztak, amely veszélyt jelent használójára - írja a HVG.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) öngyújtókat ellenőrzött, a vizsgált 26 féle öngyújtóból 8 nem volt biztonságos.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron országos vizsgálaton ellenőrizték, hogy kaphatók-e a kereskedelmi forgalomban újszerű öngyújtók - közölte a HVG.hu. Jogszabály mondja ki azt, hogy amelyik öngyújtó  rajzfilmfigurához, játékhoz, fegyverhez, telefonhoz, hangszerhez hasonlít és különböző hang-, mozgásos vagy fényhatással hívja fel magára a figyelmet, az nem biztonságos és nem forgalmazható.

Az öngyújtók már eleve veszélyes termékek, hiszen lángot, illetve hőt keltenek, és gyúlékony tüzelőanyagot tartalmaznak. A nem megfelelően kialakított termékek veszélyt jelenthetnek nemcsak a gyermekekre, de a felnőtt felhasználókra is - magyarázta honlapján a hatóság.

Ártalmatlannak tűnnek, de mégis veszélyesek.
Forrás:Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

A vizsgálaton ellenőrizték azt is, hogy a forgalomban kapható normál öngyújtók biztonságosak-e, megfelelnek-e az előírásoknak - közölte az NFH.

Az ellenőrzés 26 féle terméket vizsgált, melyből 7 minősült újszerű öngyújtónak, amelynek forgalmazása tiltott. A többi 19 féle öngyújtó laboratóriumi vizsgálatakor, egynél állapítottak meg gázszivárgást, amikor leejtették. A kockázatértékelés alapján ez égésisérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent.

A kiszűrt termékek listája itt található.

Hozzászólások