Keresés
-18O
Győr
2021.01.18., hétfő (Piroska)

Az országos szúnyoggyérítési program harmadik hete kezdődik

Offmedia- 2016.06.28. 11:00
368
Idén június 13-án vette kezdetét a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, amelyeken a legtöbb vérszívó rovar található. A tervek szerint június 27. és július 3. között 55 ezer hektáron zajlik gyérítés légi kémiai eljárással, 41 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 1800 hektárt kezelnek.

A vérszívók számának csökkentését célzó gyérítés a program harmadik hetében várhatóan a Szigetközben (Mosonmagyaróvári és Győri térségek), a Dunaújvárosi, Komáromi, Soproni térségekben, Budapesten, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar megyékben zajlik.

Forrás:Getty/iStock

Az országos szúnyoggyérítési program második hetében már megkezdődött a szúnyoglárvák elleni biológia védekezés a turisztikai régiókban lévő állandó tenyészőhelyeken, valamint számos területen a korábbi csapadékos időjárás miatt kialakult kisvizekben. Mintegy hétezer hektár területen végezték el a kezeléseket légi és földi eljárással.

A vérszívók elleni védekezés folytatódott a Balaton és a Tisza-tó térségében, kiterjedt kezelések voltak továbbá a Csornai, a Dráva menti, a Szolnoki és a Szekszárdi régióban, Vas megyében, Budapesten, Baján, Sopronban, valamint Székesfehérváron. Kisebb beavatkozásokra volt szükség Baranya megyében és a Komáromi régióban.

A gyérítések elvégzésének kedvezett a múlt heti időjárás, bár a hét második felében a kánikula nehezítette a munkálatokat. A szúnyogok egyedszáma kiemelkedően magas a Szigetköz felső részén, ezért a Mosoni régióban soron kívül újabb kezelés lesz a harmadik héten is. Bejelentések is elsősorban az előbbi területről és a kapcsolódó Győri régióból érkeztek, ami összhangban van a szakértői felmérésekkel. A további területeken a szúnyogártalom elfogadható mértékű, ütemezett kezelésekkel várhatóan alacsony szinten tartható.

Hozzászólások