Keresés
-18O
Győr
2020.08.08., szombat (László)

Egyre többen választják Győrben a külföldi hajópincér állást - interjú

Offmedia- 2017.03.16. 12:31
3755
Csakúgy, mint az ország szinte bármelyik szegletében, Győrben is csábító karriernek számítanak a külföldi munkák, amely a szakmai tapasztalatok mellett életre szóló élményeket nyújtanak a munkavállalóknak. Cikkünkben Pataky Andreával beszélgettünk, a magyar BestMixer és Hajópincér Iskola regionális igazgatójával.

Az egzotikus helyek is csábítják az embereket

Hosszú évek óta téma itthon, hogy a magyar lakosság bizonyos százaléka külföldön próbál szerencsét. Ez nem csoda, hiszen tény, hogy az itthoni fizetések jóval alacsonyabbak, mint a tengerentúlon vagy Nyugat-Európában, azonban nem feltétlenül csak a karrierépítés vonzza a munkavállalókat több száz kilométerre távolabb, hanem az élményszerzés és az új ingerekre való fogékonyság is.


A vendéglátás azon területek közé tartozik, amely folyamatosan igényli a (szakképzett) munkaerőt, így elmondhatjuk, hogy ez az ágazat sosem lesz igazán telített sem itthon, sem pedig külföldön. Ennek a szegmensnek a kielégítését szolgálja a magyar Hajópincér Iskola és a BestMixer Iskola, különböző képzéseivel. Az előbbiről elmondhatjuk, hogy Európa legnagyobb olyan intézménye, amely Magyarország összes megyeszékhelyén egyedüliként gondoskodik a külföldi munkára jelentkezők képzéséről, felkészítéséről és elhelyezkedéséről.

Pataky Andrea (b) és tanítványai

Van egy konkrét korosztály, amely szívesebben keresi fel a képzéseket?

- Konkrét korosztályról nem beszélhetünk, hiszen a jelentkezők többsége különböző célokból keresi fel a szolgáltatásainkat. Annyi bizonyos, hogy a Hajópincér Iskola tanfolyamait jóval inkább a fiatalabbak veszik igénybe. Ez amiatt van, hogy nem gondolkodnak még családalapításon, szinte mondhatjuk, hogy „szabadok”, így a külföldi munkavállalás teljes egészében megoldható.

A BestMixer tanfolyamoknál viszont más a helyzet. A képzést idősebbek és fiatalabbak egyaránt látogatják. Sokszor látunk példát arra, hogy az ötvenes éveiben járó tanulók kizárólag hobbiként tekintenek a képzésre, amit főállásuk mellett, csak saját és barátaik szórakoztatásáért végeznek el. A fiatalok ezzel szemben karrierépítés céljából keresnek fel minket.


Hogy zajlik a jelentkezés menete?

- Szerencsére a cégünk szinte az összes megyeszékhelyén jelen van, így mondhatjuk, hogy az ország bármelyik szegletéből lehet hozzánk jönni. A jelentkezés előtt ajánlott, hogy keressék fel weboldalainkat, ahol bővebb információkat és átélt tapasztalatokról is olvashatnak az érdeklődők. Miután az illető eldöntötte, hogy szeretne jelentkezni, a felvétel után körülbelül 2-4 hónap elteltével már túl is lehet az elméleti és gyakorlati vizsgákon is. A sikeres vizsgát követően a tanuló kap tőlünk egy kétnyelvű tanúsítványt, amit nem csak itthon, hanem külföldön is elfogadnak. Ezután jöhetnek az állásinterjúk attól függően, hogy ki, merre képzeli el a jövőjét!

Mindenki tisztában van azzal, hogy a vendéglátás nagyon kemény is tud lenni?

- A képzések során mindenkit felkészítünk arra, hogy a vendéglátás bizony nem fenékig tejfel. Sokak számára a hajóutakkal kapcsolatban csak az egzotikus helyek lebegnek a szemük előtt, azonban tudni kell, hogy ez a szakma rendkívüli erőfeszítéseket igényel, hiszen a napi 10-12 óra munkát nem mindenki bírja hosszútávon. A hajóutak azért is teszik próbára az embert, mert a hét minden napján dolgozni kell (Persze, vannak olyan napok, amikor lazításra és városnézésre is van lehetőség!), valamint a multikulturális környezet is szokatlan lehet. Összességében elmondhatjuk, hogy a képzések keretében mindenkit tájékoztatunk, hogy mire számíthat. Nem árulunk zsákbamacskát!

Sokszor hallottunk már rémtörténeteket a hajóutakkal kapcsolatban. Mik igazak ebből?

- Sajnos, valóban hallani történeteket, amik próbálják elferdíteni a valóságot. Ilyen például az, hogyha valaki felmond egy tengerjáróhajón, akkor kiteszik egy kikötőben és nélküle megy tovább a hajó. Erről szó sincs! Aki úgy érzi, hogy nem neki való hajó, a felmondása után hazajuttatják épségben. Általában ez saját költségen alapszik, de sok példa van, mikor a munkáltató fizeti ki az illető hazaútját! Tehát ezek a történetek inkább poénosak, mintsem, hogy igazak!

Munka közben a korábbi tanulók

Egy hosszú út során mivel kell inkább megküzdenie a munkavállalónak, a tengeribetegséggel vagy a honvággyal?

- Nem mindenki hajlamos a tengeribetegségre, de nyilván vannak, akik igen. Ez általában pár nap után elmúlik, nem szokott példa lenni arra, hogy valakit huzamosabb ideig gyötörné. A honvágy már más téma, hiszen aki nem volt még a szerettei nélkül hosszú ideig távol, annak biztos, hogy nehéz lesz eleinte. A honvágy az a külföldi munkavállalás velejárója…

Mik a legegzotikusabb helyek, ahova eljuthat egy munkavállaló?

- Mindenkinek más az álma, van olyan, aki Amerikába szeretne eljutni, de van olyan, aki Ázsiát venné célba. A hajótársaságoktól függően, szinte bármelyik kontinensre el lehet látogatni. Akár a legtávolabbi helyekre is, mint például Bora Bora, vagy Tahiti. Mivel én is dolgoztam hajón hosszú ideig, számomra az amerikai kikötők és Mexikó voltak a legemlékezetesebbek …

Hozzászólások