Keresés
-18O
Győr
2020.02.19., szerda (Zsuzsanna)

Győr-Budapest-Debrecen marihuána vonal! Ítélet: csaknem 50 év

Offmedia- 2016.06.17. 13:39
528
18 vádlottat mondott ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék bűnszövetségben, kereskedéssel, jelentős mennyiségre, társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés, kábítószerrel kereskedés, kábítószer birtoklás bűntette és kábítószerrel visszaélés vétsége miatt abban az ügyben, amelynek szálai Győr-Moson-Sopron megyéből Budapesten át Debrecenig vezettek.

A törvényszék egy vádlottal szemben a visszaélés kábítószerrel vétsége ügyében indított büntetőeljárást megszüntette. Az ügy 18 vádlottja összességében 48 év 4 hónap szabadságvesztést kapott. Az elsőrendű vádlottnak 9 évre, a másodrendűnek 8 évre kell fegyházba vonulnia és 9, illetve 8 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. A harmadrendű vádlott 5 év, az ismeretlen helyen tartózkodó hatodrendű – halmazati büntetésként – 6 év börtönbüntetést kapott, a közügyeket 5 és 6 évig ők sem gyakorolhatják. Az ügy többi vádlottjára – közöttük a debreceniekre is – 10 hónap és 2 év közötti börtönbüntetéseket szabott ki az elsőfokú bíróság, 2 – 4 év próbaidőre felfüggesztve. A tanács csaknem tucatnyi vádlott mellé pártfogó felügyeletet is elrendelt, emellett döntött összesen mintegy 10 és fél millió forintnyi lefoglalt vagyon elkobzásáról.

Illusztráció!
Forrás:pixabay

A tényállás szerint az első- és a másodrendű vádlott, N. Zoltán és L. Gábor 2009 végén találta ki, hogy vagyonukat és sikeres vállalkozásaik bevételét befektetve marihuána termesztő helyeket alakítanak ki Győrben és környékén. A kábítószerrel egyértelműen kereskedni akartak, ezt igazolja a lefoglalt 1400 tő mennyisége is. A harmad, negyed és ötödrendű vádlottak gondozták, szüretelték, szárították, szelektálták a marihuánát. Egy-egy ingatlanban több száz tő marihuánát neveltek, számtalan technikai berendezést beszerezve professzionális rendszereket alakítottak ki. Az első ültetvény 2010 nyarának végén fordult termőre. A marihuánát első körben a hatodrendű vádlottnak adták el, majd a drog több állomáson keresztül jutott el egy gödöllői kollégiumba, illetve Debrecenbe is. Az áru legtöbbször Budapesten cserélt gazdát, sokszor üdítőitalos dobozokba rejtve, 1800 – 2000 forintért árulták grammját. Döntő részét Győr és környéke mellett Budapesten és Debrecenben adták el.

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök 2010 októberében csaptak le a vádlottakra, aztán a terjesztői és vásárlói vonal mentén bekapcsolódtak a Hajdú-Bihar és a Bács-Kiskun megyei, valamint a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói is.

A vádlottak jó része az előzetes letartóztatást követően háziőrizetben vagy lakhelyelhagyási tilalom mellett vett részt az eljárásban. A vádlottak és a bűnjelek kirívóan nagy száma miatt csak a rendelkező rész ismertetése másfél órán át tartott.

A vádlottak egy része egyébként beismerő, illetve többekre terhelő vallomást tett. Bűnösségüket a nyomozás során lefoglalt bizonyítékok mellett a titkos adatszerzés során rögzített telefonbeszélgetések is alátámasztották. A szakértői vélemények szerint összesen a jelentős mennyiség legalább 16-szorosának értékesítését, vagy értékesítési szándékát sikerült igazolni. Több vádlott a Btk. módosításának köszönheti, hogy nem 20 évnyi, vagy akár életfogytiglani szabadságvesztést kapott.

Bár a vádlottak és védőik zöme tudomásul vette az ítéletet, négyen fellebbeztek, és az ügyészségen kívül még két vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

A bíróság az első és a másodrendű vádlott esetében – akik négy évig előzetesben voltak - a háziőrizetet lakhelyelhagyási tilalomra változtatta, a többiek esetében a lakhelyelhagyási tilalmat megszüntette.

Hozzászólások