Keresés
-18O
Győr
2021.01.18., hétfő (Piroska)

Gyurcsány Ferenc: "Jól vagyok a bőrömben" - interjú a volt miniszterelnökkel

Gyurina Zsolt- 2017.05.15. 08:49
11435
CEU, Orbán Viktor, Győr, Questor-ügy, Botka László, Kötcse, húsleves és a Gyurcsány-család legifjabb csodája, a kétéves Marci - néhány az érintett témák közül. A volt miniszterelnök az OFF média kérdéseire válaszolt.

Gyurcsány Ferenc a héten a Demokratikus Koalíció pártjának elnökeként lakossági fórumon vett részt Győrben. Az OFF média ebből az alkalomból tette fel kérdéseit az egykori miniszterelnöknek, melyekre a következő válaszokat kaptuk.


KÜLHON

OFF média: Európában új politikai erők jelentek meg, amelyek az eddigieknél radikálisabb, populistább szemléletet tükröznek. Mi a véleménye, játszhatnak ezek az erők, szervezetek komoly szerepet? Hogyan lehet kezelni a helyzetet?

Gyurcsány Ferenc: Az évek óta tartó és egyre növekvő elégedetlenség új mozgalmakat, pártokat szül. Vannak köztük sikeresek és vannak, melyek gyorsan elporladnak. Az idő eldönti, hogy átfogó változás előtt állunk vagy csak átmeneti jelenségről van szó.

OFF média: Milyen kihívásokkal szembesül az európai gondolat, Európai Unió? Sok problémával kell szembenézni: a görög válság, a svéd közbiztonság, az olasz és spanyol gazdaság állapota, megosztottság, az európai egységesítéssel szembeszálló nemzetállami törekvések erősödése, stb. A brexit után milyen intézkedések várhatók az európai egység megszilárdítására nézve?

Gyurcsány Ferenc: Már ma is legalább kétsebességes Európa. Vannak, akik eurót használnak fizetésre, mások megtartották nemzeti fizetőeszközüket. Mi is az utóbbi csoportba tartozunk. Azt gondolom, hogy az új francia elnökkel, Macronnal növekszik az esélye, hogy pár ország elindul a valódi Európai Egyesült Államok megteremtése felé. Mi meg kimaradunk ebből. Sajnos.

OFF média: A francia választás Macron jelentős arányú győzelmét hozta. Keveset tudunk Macron politikai nézeteiről, törekvéseiről - tudná néhány szóval jellemezni?

Gyurcsány Ferenc: Macron a szabadságban hisz. A kultúrában, a gazdaságban, a politikában. Szabadelvű európai politikus. Szinte mindenben ellentéte például Trumpnak.

OFF média: Hogyan látja a jelentős tömegeket megmozgató bevándorlást? Felhasználhatjuk gazdaságunk erősítésére? Hogyan lehetne előnyünkre fordítani? Kell-e korlátozni a bevándorlást? Kell-e szelektálni a bevándorlók között? Milyen módszereket, megoldásokat javasolna?

Gyurcsány Ferenc: Két elvet követnék. A biztonsági szempontoknak megfelelő szűrő után segíteni kell a ténylegesen háború elől menekülőknek, és befogadnék jól képzett, hiányszakmában dolgozni akaró, beilleszkedni képes embereket.

"Azt jósolom, hogy a CEU végül maradni fog."
ITTHON

OFF média: Eljárás indult Brüsszelben a CEU-törvény miatt. Ön szerint maradhat az egyetem Magyarországon?

Gyurcsány Ferenc: Orbán, mint korábban más ügyekben, meg fog hátrálni. Csak az erő nyelvét érti és most nagy erő áll vele szemben. Azt jósolom, hogy a CEU végül maradni fog.

OFF média: Mit szól a Simicska-Orbán harchoz?

Gyurcsány Ferenc: Egy politikai és egy gazdasági oligarcha harca, de ebben a háborúban az emberek fizetik a számlát.

OFF média: Korábban egy pártülésen elhangzott egy hazai rapcsapat klipje, melyet a tatabányai Mésztelepen forgattak (Egyenlők – Egyenlőn világosság). Most is van aktualitása a számnak? Mit gondol, egy kétgyermekes családnak hány ezer forintot kellene keresnie havonta, hogy kényelmesen tudjon élni Magyarországon?

Gyurcsány Ferenc: A minimálbérnek meg kellene haladni a megélhetési minimumot. Szóval mindennel együtt legalább 250-300 ezer forintra van szükség ahhoz,hogy a legalapvetőbb emberi igényeket ki lehessen elégíteni.

OFF média: Ön szerint hogyan lehetne hazacsábítani a külföldön élő magyar fiatalokat?

Gyurcsány Ferenc: Magasabb fizetés, több nyugalom, nagyobb megbecsülés. Kevesebb politikai hangoskodás, nagyobb kiszámíthatóság, nyitottabb hétköznapok.

"Mindennel együtt legalább 250-300 ezer forintra van szükség ahhoz,hogy a legalapvetőbb emberi igényeket ki lehessen elégíteni."
2018

OFF média: Több médium rebesgeti a baloldal összefogását a következő választáson a Jobbikkal. Volt időközi választás, ahol ez megvalósult.  Van-e erre hajlandóság 2018 tavaszán is, illetve hogy látja: volna-e értelme? Milyen feltételek esetén valósulhat meg? Mennyiben lehet befolyása a következő parlament összetételére a kisebb pártoknak?

Gyurcsány Ferenc: A Jobbikkal semmilyen körülmények között nem működünk együtt. A kisebb pártok bajban vannak; 4-5 párti parlamentre számítok. A mi oldalunk önálló listákkal, de az egyéni körzetekben egy jelölt indításával készül.

OFF média: Milyen feltételek megvalósulása esetén fogna össze a DK a Botka László vezette MSZP-vel a 2018-as választásokra? Van-e esélye Botka Lászlónak a miniszterelnöki székre?

Gyurcsány Ferenc: A külön listának látom a legnagyobb esélyét. De egyéni körzetekben megállapodunk. Egy az egy ellen indulunk. Botkának még nagy utat kell megtennie. De képes lehet rá.


OFF média: Kiknek a pártjaként határozná meg a DK-t?

Gyurcsány Ferenc: A DK mérsékelt párt. Hisz Európában, a kölcsönös felelősségben, a magánélet szentségében. Szabadságpártiak vagyunk. Ösztökélni a sikert, nem hagyni magára a nehéz helyzetben lévőket.

OFF média: Az egyes közvéleménykutató intézetek kimutatásaiban a DK választási esélyei jelentős eltéréssel szerepelnek. Mi lehet ennek az oka és Ön hogyan látja a DK és az Ön személyes esélyeit a következő választáson? Megválasztása esetén miniszterelnökként milyen intézkedéseket tenne?

Gyurcsány Ferenc: Az okokat nem látom pontosan. De az tény, hogy amikor önállóan szereplünk valamilyen választáson, akkor legalább dupla annyi szavazatot kapunk, mint amennyit mérnek nekünk. Békét szeretnék. Nyugalmat, több megértést. Aki dolgozik, azt kapjon rendes fizetést. Aki nyugdíjas, éljen rendesen meg a nyugdíjából. A beteg gyógyulhasson, aki tanulni akar, az tanulhasson. Egyszerűen hangzik, de még messze vagyunk ettől.

"A külön listának látom a legnagyobb esélyét."
GYŐR

OFF média: Orbán Viktor győri látogatása alkalmával 15-20 évre előre ígért, akár 120-150 milliárd forint értékben. Mit szól hozzá?

Gyurcsány Ferenc: Ígérettel tele a padlás. A miniszterelnök eddig már háromezer milliárd forintot ígért a nagyvárosoknak. Ez szemfényvesztés. Ennyi pénz a Földön sincs.

OFF média: Győr polgármestere, Borkai Zsolt már nem a MOB elnöke. Egyes médiumok szerint a polgármesterben megrendült Orbán Viktor bizalma. Ön hogyan látja?

Gyurcsány Ferenc: Nem ismerem személyes viszonyukat.

OFF média: Ön szerint jó irányba halad Győr? Mit tudna ajánlani Győrnek egy esetleges nem jobboldali városvezetés?

Gyurcsány Ferenc: Győr legyen a béke szigete. A szabadság vidéki fővárosa. Több kultúra, színesebb hétköznapok, nyüzsgőbb város, zsibongó terek. Kétnyelvű iskolák, jobb idősgondozás. De nem folytatom...

OFF média: Tarsoly Csaba, a Quaestor-ügy első számú gyanúsítottja április elején elhagyhatta a börtönt. Ön szerint lesz érdemleges jóvátétel a károsultak számára?

Gyurcsány Ferenc: Én úgy látom, hogy a mai kormány súlyos felelősséget visel ebben a botrányban. Ha így van, akkor biztosan segíteni kell a károsultaknak.


CSALÁD
"Semmi radikális változás. Jól vagyok a bőrömben."
OFF média: Ötvenen túl lett újra apa, immár ötödször. Milyen érzés? Mennyiben másabb, mint amikor 27 évesen először vált szülővé? Olvastuk, hogy Marci nagyon szereti apa főztjét. Mik a kedvencei?

Gyurcsány Ferenc: Sokkal több türelmet, sokkal több együtt töltött időt jelent. Marci nagy öröm. Apás fiú lett nagy örömömre. Éppen úgy levesmániás mint én. Húsleves húslevessel. Kevés hús, sok rizs, tészták, gyümölcs.

OFF média: Mikor volt életében a legboldogabb? Mi a boldogság?

Gyurcsány Ferenc: A kötcsei hétvégék nyugalommal. Semmi felhajtás. Főzés, ücsörgés a teraszon, kertészkedés, olvasás. Baráti összejövetelek, hétköznapi beszélgetés, kevés politika. Engedni múlni a perceket, órákat.

OFF média: Volt-e olyan pillanat az életében, amikor azt mondta: eddig valamit rosszul csináltam, ez így nem mehet tovább, alapjaiban kell megreformálnom az élethez való hozzáállásomat?

Gyurcsány Ferenc: Alapjaiban? Ó, nem. Persze sok mindenen lehetne változtatni, többet sportolni például, de semmi radikális változás. Jól vagyok a bőrömben.

OFF média: Hisz-e a sorsszerűségben, az Isteni igazságszolgáltatásban?

Gyurcsány Ferenc: Nem. Nem. Az élet hol igazságos, hol igazságtalan. De semmi baj ezzel. Semmi sem, az élet nem tökéletes. Így kell elfogadni.

OFF média: Mi a vezérelve, van-e mottója, amit gyakran ismételget, ami vezérli?

Gyurcsány Ferenc: Próbálj meg önmagad lenni minden körülmények között.

Gyurcsány Ferenc

Született: 1961. június 4., Pápa

Párt: MSZMP (1982–1989), MSZP (2000–2011), DK (2011 óta)

A harmadik Magyar Köztársaság hatodik miniszterelnöke (2004 szeptember 29..-2009. április 14..), korábban ifjúsági és sportminiszter (2003 május 19.-2004 október 4.), jelenleg a DK elnöke. Háromszor nősült, harmadik felesége Dobrev Klára. Gyermekeik: Anna (1996), Tamás (1997), Márton (2015).Második házasságából két fia született.

Fotók: OFF média

Hozzászólások