Keresés
-18O
Győr
2020.12.05., szombat (Vilma)

Gyurcsányék ott hagyták a parlamentet! Végleg kivonulnak az országházból

Erdélyi József Attila- 2016.10.10. 10:56
1909
Az Index értesülései szerint, a jövőben nem vesznek részt a DK országgyűlési képviselői a parlament munkájában. Erről hétvégén döntött a rendkívüli ülésen a DK elnöksége.

A DK-s lépés egy határozott bojkott, hiszen a négy képviselő: Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos

a bizottsági munkákban és az üléseken sem fognak részt venni, illetve nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, és szavazni sem járnak be.

Ez utóbbi alól kivételt képeznek majd azok a kétharmados szavazások, ahol matematikai értelemben szükség van a DK-sokra, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada -írja az Index.

A távolmaradásokért a házelnök pénzbüntetést is kiszabhat, amivel a DK-sok is tisztában vannak, ennek ellenére sem fognak a parlamentben tartózkodni. Mindazonáltal az alaptörvény kimondja, hogy egy képviselő mandátuma megszűnik,  „ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában”. Az előzetes információk alapján erre azt a megoldást találták ki Gyurcsányék, hogy egy "jelentéktelenebb" szavazáson egy év múlva bemennek szavazni.

A pártvezetést Gyurcsány, a Népszabadság kiadásának szombati felfüggesztése után hívta össze, ahol döntöttek a bojkottról.  A DK-s elnökségi tagok többségének a kvótakampány, illetve az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók (alaptörvény-módosítás benyújtása) után a Népszabadság felfüggesztése volt az utolsó csepp a pohárban.

Hozzászólások