Keresés
-18O
Győr
2020.07.02., csütörtök (Ottó)

Hamisan nevezték virslinek a LIDL által is forgalmazott terméket

Offmedia- 2016.11.08. 13:04
867
40% helyett csak 18% húst tartalmazott a lengyel gyártású BARONI baromfivirsli, így jogellenesen nevezték virslinek – állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb vizsgálata. A NÉBIH elrendelte az érintett termék és az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását  - írja a NÉBIH.

Illusztráció!

Hazánkban a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. Így, a virsli minőségi jellemzőit is ugyanez dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak az a termék futhat, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.

A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40% húst kell tartalmaznia. A LIDL Magyarország Bt. egyik élelmiszerüzletében az 1 kg-os, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18% hús volt. A készítmény – fő összetevőként – 43% „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele - fejtette ki a NÉBIH.

Tehát, a terméket jogellenesen hozták „virsli” megnevezéssel forgalomba Magyarországon. A NÉBIH ezért elrendelte az érintett tétel, továbbá az ezzel azonos összetételű és jelölésű BARONI baromfivirsli termékek forgalomból való kivonását.

A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.

2017. augusztus 1-jétől tovább szigorodnak majd a MÉ húskészítményekre vonatkozó előírásai: a virslinél például még magasabb hústartalmat (min. 51%) ír elő és megszabja az MSM maximális mennyiségét is (max. 10 %). 

NÉBIH

Hozzászólások