Keresés
-18O
Győr
2019.10.15., kedd (Teréz)

Idén sem lesz fehér karácsonyunk

Offmedia- 2016.12.18. 12:51
744
Utoljára 2002-ben volt Magyarországon fehér karácsony.
Nem lesz fehér karácsony, legalábbis a jelenlegi előrejelzések szerint – mondta a hirado.hu-nak Molnár Csilla, az M1 meteorológusa.

Karácsonykor a mostanihoz hasonló ködös, párás időre lehet számítani, éjszakánként akár -10 fokot is mutathatnak a mérők, napközben -1 és +5 fok között, tehát kicsivel fagypont felett alakul majd a hőmérséklet.


2002-ben fordult elő utoljára, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró – mondta el Molnár Csilla az Országos Meteorológia Szolgálat adataira hivatkozva. Ahhoz egyébként, hogy Magyarországon fehér karácsonyról lehessen beszélni, összefüggő hótakarónak kell képződni. Az összefüggő hótakaró azt jelenti, hogy 0,5 cm feletti hórétegnek kell lennie, mert ez alatt, csak lepelről beszélhetünk– tette hozzá az M1 meteorológusa.

Az elmúlt 100 év során mindössze 15 alkalommal fordult elő olyan, hogy az ünnep mind három napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg vastagsága.

Tíz centiméternél is több hó volt 1917-ben, 1927-ben, 1933-ban, 1963-ban, 1969-ben, 1970-ben és 1996-ban, míg 1935-ben 30 centiméteres hótakaró volt 24-én, amely a három nap alatt csak 5 centiméterrel csökkent.

Ónos eső várható

Karácsonykor tehát nem várható csapadék a jelenlegi adatok szerint, de vasárnap és hétfőn még igen. Délután nyugaton és az ország középső részein esőre, ónos esőre, míg keleten havazásra kell készülni, de nagy mennyiségű csapadékra sehol nem kell számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki a várható ónos eső és a tartós köd miatt. Figyelmeztetés van érvényben Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala megyében.

Ma az ország nyugati részében 3-6 fok között, keleten fagypont alatt alakul a hőmérséklet, és a leghidegebb északkeleten lesz.

Hétfőn már csak hószállingózás várható, majd keddtől megszűnik a csapadék az országban, de ködszitálásra számítani kell, főleg a reggeli órákban zúzmarás köd lehet.

A karácsonyig tartó időszakban gyengén és erősen felhős időszakok váltják majd egymást, tartósabb köddel.

A következő héten és a karácsonyi ünnepi időszakban is szélmentes időre lehet számítani, így a légszennyezettség tovább romolhat.

hirado.hu

Hozzászólások