Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)

Kisebb hibákat talált az ÁSZ Győrnél

Offmedia- 2016.12.13. 15:05
554
Újabb öt, befektetési tevékenységben is érintett önkormányzat ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és többségüknél hiányosságokat talált - közölte a számvevőszék az internetes oldalán kedden.
Az ÁSZ Vecsés, Kazincbarcika, Dunakeszi, Újpest (a főváros IV. kerülete) és Győr ellenőrzését zárta le, a témában készült első hat jelentést december elsején sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra. Warvasovszky Tihamér, a számvevőszék alelnöke akkor hangsúlyozta, hogy a befektetésekkel kapcsolatos döntések szabályszerűtlen előkészítése és végrehajtása következtében a közvagyon biztonságos, körültekintő befektetése nem volt biztosított az érintett önkormányzatoknál.

A számvevőszék - mint az aszhirportal.hu oldalon olvasható - a 2015-ben történt, brókercégekhez kapcsolódó események kockázatait értékelve, társadalmi jelentőségükre tekintettel terjesztette ki a belső kontrollrendszer ellenőrzését az érintett önkormányzatok befektetési döntéseire is - írja az MTI.

A számvevőszék a korábban lezárult és a most befejezett ellenőrzések során is a 2014 januárjától 2015. április 30-áig terjedő időszakra vonatkozóan értékelte az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítását, továbbá azt, hogy egyes elemeinek működtetése biztosította-e a közpénzfelhasználás szabályosságát.

Megállapították, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működése összességében csak Győr esetében volt szabályszerű. Kazincbarcikán az ellenőrzés hiányosságokat tárt fel a belső kontrollrendszerben, ami veszélyeztette a befektetési döntések szabályszerűségét. Vecsés, Dunakeszi és Újpest esetében az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatoknál a belső kontrollrendszer kialakításának és működtetésének szabálytalanságai a befektetési tevékenységek szabályszerű végzését, elszámoltathatóságát nem támogatták - olvasható.

Dunakesziben a befektetésekkel kapcsolatos hatáskörök ellentmondásos szabályozása miatt nem volt biztosított a döntéshozó elszámoltathatósága. Vecsésen a befektetések előkészítése és a döntéshozatal során nem gondoskodtak a kockázatok mérsékléséről, valamint a kontrolltevékenységek nem megfelelő szabályozása és működtetése akadályozta a hibák megelőzését, feltárását. Ugyanennél az önkormányzatnál az ellenjegyzési, a teljesítésigazolási, az érvényesítési jogkörök szabálytalan gyakorlása növelte a jogosulatlan kifizetések veszélyét - írták.

Az ÁSZ hasonló hiányosságot tárt fel Újpesten és Kazincbarcikán is, ahol a kötelezettségvállalási, az ellenjegyzési, a teljesítésigazolási és az érvényesítési jogkörök szabálytalan gyakorlása növelte a jogosulatlan kifizetések veszélyét. Utóbbi önkormányzatnál nem elemezték a befektetési tevékenységgel összefüggő kockázatokat sem, ezáltal nem volt biztosított a felelős vagyongazdálkodás - közölte az MTI.

A vizsgálat szerint Dunakeszin és Újpesten a befektetési döntések előkészítésekor nem mérték fel a kockázatokat, nem tervezték meg, hogy hol és milyen beavatkozások szükségesek a káros következmények elkerülése érdekében, így nem tettek meg mindent a befektetett közvagyon biztonságos megőrzéséért. Győrben befektetési döntések előkészítésekor szintén nem mérték fel teljes körűen a kockázatokat, de ettől függetlenül a befektetésekkel kapcsolatos döntések végrehajtása szabályszerűen történt.

Kazincbarcikán nem végezték el a befektetett pénzügyi eszközök év végi értékelését. Ezzel megsértették a valódiság számviteli alapelvét, mivel a beszámolóban szereplő tételek értékelése nem felelt meg az előírt értékelési elveknek és eljárásoknak. Kazincbarcikán és Újpesten is hiányosság volt továbbá, hogy az egyes befektetések számviteli nyilvántartási értékének helytelen megállapítása, valamint a részletező nyilvántartás nem megfelelő vezetése következtében az önkormányzatok beszámolója nem mutatott valós képet a vagyonukról.

Újpest és Győr esetében pozitív megállapítás volt, hogy az önkormányzatok a befektetési szolgáltató esetleges nem teljesítésére felkészülve, a KELER Központi Értéktár Zrt.-nél elkülönített értékpapír-alszámla megnyitásáról gondoskodtak - állapította meg az ÁSZ.

Hozzászólások