Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Különvonattal hívták fel a figyelmet a Bakonyvasút sanyarú járműellátottságára

Különvonattal hívták fel a figyelmet a Bakonyvasút sanyarú járműellátottságára

Erdélyi József Attila- 2016.11.07. 09:28
1460
A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség november 5-én egyedi, különvonatot indított Győrből Pannonhalma, Tarjánpuszta, a Cuha-völgyi állomások, Zirc érintésével Veszprémbe és vissza. A GySEV által üzemeltetett 5047-es Jenbacher motorkocsiból álló vonattal, a Bakonyvasút sanyarú járműellátottságára hívták fel a figyelmet.

A különvonat utasai, az általuk készített táblával és nagy á betűvel hívták fel a figyelmet az eplényi megálló szükségességére.
Forrás:Krizsán Csaba

Az illetékesek nem kívánnak új járműállományt beszerezni, mivel szerintük a 40 éves elavult járműveket olcsóbb üzemeltetni. A Szövetség, az általuk létrehozott média eseménnyel próbálják felhívni a
kormányzat figyelmét a lehetőségre. Továbbá szeretnék, ha a Bakonyvasúton minimális költségű fejlesztéseket hajtanának végre, melyekkel jelentős utasmennyiséget hódíthatnának vissza:

  • Sebesség emelése 80 km/h-ra Győrszabadhegy és Veszprémvarsány között
  • Új esőbeállók telepítése Győrasszonyfán és Vinyén
  • Új megálló telepítése Eplény falu központjában a kilométerekre lévő régi kiváltására

A GySEV öt használt motorkocsit szeretne értékesíteni, a jövőben pedig további hét darabot kínálnak majd eladásra. Külföldről már jelentkeztek vevők a motorkocsikért. Svédországban és Romániában szívesen fogadnák őket. A Parlamentben már volt diskurálás az ügyben, akkor azt mondták: a Jenbacherek a hazai utasokat kell, hogy szolgálják!

Jenbacher és az elavult "Piroska".
Forrás:Krizsán Csaba

Abban az esetben, ha a MÁV-Start megvásárolná őket, mondhatni egy csapásra megoldanák az évtizede várt járműcserét és megfelelő körülmények között utazhatnának a győri elővárosi, és a városközi utasok. A különvonatot azért is indították, mert Győrből 5 éve nincs megfelelő időpontban olyan kirándulóvonat, amellyel legalább hétvégén eljuthatnának a kirándulók a Magas-Bakony állomásaira, megállóhelyeire, arról nem beszélve, hogy a délutáni órákban 6 órán keresztül Győr irányába sem közlekedik hétvégén vonat. 

Bödecs Barnabás (elöl), a szövetség elnöke.
Forrás:Krizsán Csaba

A MÁV-Start vezérigazgatója, Csépke András arról tájékoztatta a Szövetséget, hogy várhatóan még idén sikerül megállapodást kötni a GySEV-vel. A következő hetekben fog eldőlni, hogy a MÁV milyen ütemezésben vesz át járműveket a másik vasúttársaságtól. Jövőre még biztosan a GySEV vonalain fognak közlekedni a Jenbacherek, tehát legkorábban 2018-től kerülhetnek a Győr-Veszprém és a Győr-Celldömölk vonal menetrendjébe.


Fotók: Krizsán Csaba

Hozzászólások