Keresés
5O
Győr
2017.11.23., csütörtök (Kelemen, Klementina)

Leépítések a MOB-ban - Borkai folytatná munkáját

Offmedia- 2016.10.13. 11:55
267
A kormány előterjesztése alapján átalakul a magyar sport irányítási és finanszírozási rendszere. Erre reagálva a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Borkai Zsolt továbbra is a szoros együttműködést tartja fontosnak az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke sajtótájékoztatót tart az Országgyűlésnek benyújtott sporttörvény-módosításról a MOB fővárosi székházában
Forrás:MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Borkai folytatná munkáját a MOB vezetőjeként:

Borkai Zsolt, a MOB vezetője szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a magyar sport akkor tud fejlődni, ha nem a pénz, hanem a szakmaiság a fontos. Habár a sportirányítás visszakerül az Emmihez, az együttgondolkodás megmarad. Borkai azt is elmondta, hogy ha a jövő évi közgyűlésen a tagság úgy dönt, akkor folytatja munkáját.

"A 120 éves MOB volt, van és lesz. A sporttörvény 2012-es módosításával, a kormány akkor úgy határozott, hogy a sportirányítást kiszervezi egy civil szervezetnek, és a MOB további hatásköröket kapott. A mostani döntés visszaveszi a finanszírozási kérdéseket és az azokhoz tartozó döntési mechanizmust, miközben a MOB-nak újabb kompetenciákat biztosít" - mondta Borkai Zsolt, hozzátéve azt, hogy nemzetközi szinten kevés példa van olyan széles hatáskörre, amilyennel az elmúlt években a MOB rendelkezett.

Leépítések várhatóak a Bizottságban:

A szervezet vezetője elmondta, hogy sem az Emmi vezetése, sem pedig Orbán Viktor miniszterelnök nem gondolja úgy, hogy a riói olimpia rosszul sikerült volna: "Jól teljesítettünk, nincs miért szégyenkeznünk" - hangoztatta Borkai Zsolt.

Ami a MOB szerkezeti átalakulását illeti, az elnök kifejtette, a változások nyomán az Emmi - ahol az utánpótlássport külön helyettes államtitkárságot kap - várhatóan több munkatársat átvesz az olimpiai bizottságtól. A kisebb költségvetés miatt leépítésekre kerül sor, amelyek után egyharmadára csökkenhet a MOB állománya - tette hozzá.

Önálló tagozatokká alakul a MOB rendszere:

A kormány hétfőn terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek. Ezek alapján a MOB szakmai munkája a továbbiakban alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. Az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv, így létrejönnek az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjai.

A MOB eddigi tagozati rendszere is átalakul, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. Az újonnan létrejövő három sportköztestület a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatait ellátó Nemzeti Versenysport Szövetség.Hozzászólások