Keresés
-18O
Győr
2020.12.02., szerda (Melinda, Vivien)

MKKSZ: Érdemi tárgyalásokat és fizetésemelést!

Erdélyi József Attila- 2016.09.30. 12:23
719
Az MKKSZ (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete) elnöke az önkormányzatok napján a Belügyminisztérium budapesti épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón és demonstráción beszélt a követeléseikről.

Boros Péterné hangsúlyozta: a Belügyminisztériumban a hivatalos ünnepen számos település polgármestere kap kitüntetést. Mint mondta, ehhez őszintén gratulálnak, de a kormány nekik még nem adott okot arra, hogy megelégedéssel ünnepelhessenek. 

Az önkormányzatok napján a Belügyminisztériumban számos település képviselője kap kitüntetést, amelyhez szívből gratulál a szakszervezet, de önmagában ez még nem jelent teljes megelégedést  - hangsúlyozta Boros Péterné.

Az MKKSZ elnöke arról is beszélt, ugyan örülnek annak, hogy  - részben az ő fellépésüknek köszönhetően - a járási hivatalban dolgozók keresetét rendezte a kormány, azonban ez elfogadhatatlan és indokolatlan bérfeszültséget okoz", melynek következménye lehet az elvándorlás az önkormányzati hivatalokból.

A pénteki demonstráción a szakszervezet elnöke felidézte: az önkormányzati dolgozók két hete azért sztrájkoltak, mert nyolc éve nem emelkedett a bérük és döntő többségének fizetése a hivatalos létminimum alatt van. Továbbá a kistelepülések polgármesterei mellett is kiáll a szakszervezet, akiknek "méltatlanul alacsony díjazása".

"Sztrájkjaink sikeresek, de eredménytelenek voltak" - jegyezte meg Boros Péterné, hozzátéve azt, hogy az önkormányzatok ünnepén ismét követelik kollégáik fizetésének emelését, valamint a korrekrt életpálya-szabályozást, amelyhez már elkészítették saját törvényjavaslatukat.

Az MKKSZ elnöke arra is emlékeztet, hogy a helyi önkormányzatok európai chartája kötelezi az államot arra, hogy a pénzügyileg hátrányos helyzetű települések önkormányzatainak egyenlőtlen pénzügyi erőforrásait kiegyenlítse.

"A helyi társadalom, a lakosság legközvetlenebb ügyei és érdekei kerülhetnek veszélybe, ha maradék feladataikkal működésképtelenné válnak az önkormányzatok hivatalai" - mondta az MKKSZ elnöke.

(MTI nyomán)

Hozzászólások