Keresés
5O
Győr
2017.11.23., csütörtök (Kelemen, Klementina)

Néhány tipp, hogyan kerüljük el a motoros baleseteket

Offmedia- 2016.06.05. 15:00
340
Az utakon egyre több motoros fordul meg, amely sajnos több balesettel is jár. Ennek okaira és lehetséges megelőzésére hívja fel a figyelmet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

A jó idő beköszöntével egyre többen közlekednek motorokkal az utakon. A statisztikai elemzésekből megállapítható, hogy a motorkerékpáros balesetek első számú oka a sebesség nem megfelelő megválasztása, ezt követi a szabálytalan irányváltoztatás, haladás, kanyarodás és előzés. Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel, valamint kerékpárral közlekedők baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat, kerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve.


A motorkerékpáros balesetek megelőzése miatt az alábbiakban felsorolt néhány alapvető szabályt, illetve tanácsot fontos figyelembe venni, illetve betartani:

  • A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának. A kánikulai időjárásban többen nem veszik fel a megfelelő védőruházatot, azonban az motorozáskor a nyári forróságban is elengedhetetlenül szükséges. Egy-egy hosszú úton akár többször álljanak meg, könnyítsenek a ruházaton, frissítsék fel magunk, de amikor újra motorra ülnek, vegyék fel a védőfelszereléseket!
  • A motoros balesetek elkerülésére és megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell, a jogszabályi előírások maximális betartására. A gépkocsivezetők mellett a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság, észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak.
  • Külön ki kell emelni a sebességhatárok betartásának fontosságát! Sok baleset elkerülhető lenne, ha a járművezető megengedett legnagyobb sebességgel haladna a veszélyhelyzet kialakulásának pillanatában. Amennyiben mégis bekövetkezik a baleset, a lassúbb ütközési sebesség általában akkor is enyhébb sérüléssel jár.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Balesetmegelőzési Bizottság arra kéri a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben és fokozottan tartsák be a közúti közlekedés szabályait! Ittasan soha ne vezessenek! A motorkerékpárral közlekedők a meleg időjárás ellenére is minden esetben viseljék a megfelelő védőruházatot!

A megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a Route82 Motoros Túraklub az idei évben is ingyenes motoros vezetéstechnikai képzéseket tart az ETO Park Pláza parkolójában, az alábbi időpontokban:

2016. június 25.

2016. július 23.

2016. augusztus 13.

2016. szeptember 3.

Balesetmentes közlekedést kíván a Győr-Moson-Sopron Megyei Balesetmegelőzési Bizottság!

police.hu nyomán

Hozzászólások