Keresés
-18O
Győr
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Nemzeti park lesz a Szigetközben

Offmedia- 2017.09.26. 09:26
2663
Magyarországon a Szigetközben, a Duna és a Mosoni-Duna közötti szakaszon huszonnyolc települést érint a tervezet.
Határon átnyúló együttműködés indult Magyarország és Szlovákia között egy közös nemzeti, illetve natúrpark kialakítása céljából, írja a Győrplusz a felvidéki Új Szóra hivatkozva.

A projekt résztvevői a napokban Somorján mutatták be a terveket. A partnerség vezetője a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága, amely szlovákiai és magyarországi szervezetekkel is együttműködik a projekt keretében. Michal Deraj, a Duna menti tájvédelmi körzet illetékese elmondta, olyan nemzeti park és natúrpark kialakításán dolgoznak, amelyre a határ mindkét oldalán büszkék lehetnek az ott élők.

Forrás:Illusztráció
Pethő Péter a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat alelnöke, a natúrpark kezelőszervezetének elnöke közölte, Magyarországon körülbelül két és fél éve foglalkoznak intenzíven a tervvel. „A magyar környezetvédelmi törvény alapján a natúrpark égisze alá tartozik a vidékfejlesztés, a környezeti és természeti értékek megőrzése, a turizmus fejlesztése és a környezettudatos nevelés” – nyilatkozta Pethő, aki kiemelte, hogy korábban nem volt példa ilyen összefogásra a Szigetközben, amelyet a Csallóköz kisöccseként tartanak számon.

Szlovákiában a Morva folyó torkolatától Párkányig terjedne a nemzeti park területe, Magyarországon a Szigetközben, a Duna és a Mosoni-Duna közötti szakaszon huszonnyolc települést érint a tervezet. Pethő leszögezte, a Csallóköz és a Szigetköz fejlesztése csak közösen képzelhető el. Magyarországon már tavasszal kihirdethetik a natúrpark megalakulását.

Tuba Lajos, a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség igazgatója elismerte, nehéz lesz meggyőzni a lakosokat arról, hogy a nemzeti park nemcsak korlátozásokat, hanem lehetőségeket is rejt. Elsőként előkészítik a nemzeti park és a natúrpark megalapozó tanulmányát, kezelési tervét, később találkozókat és kiállításokat terveznek. A környezeti nevelés, valamint a turizmus fejlesztése is a célok között szerepel.

Hozzászólások