Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Belföld
  • Tisztában voltak vele, hogy gépfegyvere lehet a bőnyi lövöldözőnek, mégsem értesítették időben a TEK-et

Tisztában voltak vele, hogy gépfegyvere lehet a bőnyi lövöldözőnek, mégsem értesítették időben a TEK-et

Erdélyi József Attila- 2016.11.04. 09:13
685
Az előírásoknak megfelelően a Terrorelhárítási Központnak kellett volna eljárnia elsőként az ügyben, ugyanis a házkutatásról szóló határozatban szerepelt az, hogy gépfegyver lehet a bőnyi házban.

A HVG.hu közölt új információkat a bőnyi lövöldözéssel kapcsolatban


Forrás:TEK

A portál információi között, talán a legfontosabb részlet az, hogy a házkutatásról szóló határozatban már szerepelt, hogy a bőnyi házban gépfegyver lehet. Ennek ismeretében elengedhetetlen lett volna a terrorelhárítók bevonása. Ennek ellenére, csak reggel nyolc óra után pár perccel értesítették a TEK-et, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda főnyomozója, Pálvölgyi Péter már súlyos fejsérülést szenvedett, de még élt.


Azt az információt, miszerint a kiemelt főnyomozó még élt a fejlövés után, cáfolja Keresztes Imre főügyész november 26-án tartott bőnyi lövöldözéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón tett kijelentése:

"Az egyik rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen azonnal életét vesztette."

 

A TEK győri műveleti egysége, a bejelentést követően fél óra múlva a helyszínen volt, ekkor már Gy. I. elbarikádozta magát.

A HVG látta a házkutatási határozatot, melyből megállapították, hogy az intézkedésnek nem kizárólag Gy.I. volt a célpontja és többek között gépkarabély is lehetett a házban. A vonatkozó kormányrendeletek kimondják, hogy ilyen esetben a TEK-nek kellett volna eljárnia. Erősítést még a helyszínen is lehetett volna kérni, mivel az NNI nyomozóit a férfi elsőre nem akarta beengedni a házba.

Fél órán át nem tudták kihozni a meglőtt rendőrt

Forrás:TEK

A TEK riasztása és helyszínre érkezése között fél óra telt el, ez alatt az idő alatt a meglőtt nyomozót nem tudták kihozni a házból a társai (a lap cikke szerint még három tűzszerész és további három nyomozó volt a helyszínen). És, hogy miért nem? Erre a mély rendőrségi vizsgálat fog fényt deríteni. Azt azonban sikerült kideríteni, hogy a TEK kiérkezésekor, a helyszínen már több rendőr volt, mint a házkutatásra érkezett hét. Mondhatni, legalább kétszer annyi.

A portálnak nyilatkozó szakértő szerint az ilyen eseteknél bevett módszer, hogy a fedezeti tűzzel megpróbálják amennyire csak lehet, visszaszorítani a lövöldözőt, közben pedig a sebesültet kihozni a tűzvonalból. Hogy miért nem történt meg? Erre ismét csak a rendőrségi vizsgálat tud választ adni.

Az ügyben hétfőn lesz szó az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén.


Nyitókép: MTI - Krizsán Csaba

Hozzászólások