Keresés
-18O
Győr
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Várpalotai baleset: a megyében is felülhettünk a meghibásodott extrém hintára

Gyurina Zsolt- 2017.09.04. 11:01
2719
Öt sérült, egy életveszélyes állapotban - az üzemeltető minden engedélye rendben volt.
A Happy New World nevű cég (magyarul ugye Boldog Új Világ) volt az üzemeltetője annak az extrém hintának, amelynek meghibásodott egy alkatrésze szombaton, a Várpalotai Napokon, ennek következtében pedig többen megsérültek. Közülük egy 18 éves fiú fejjel repült a földre, őt koponyasérüléssel műtötték meg a győri Petz Aladár kórházban. Édesanyja a Borsnak elmondta, mindenképpen perelik az üzemeltetőt. Az orvosok azt mondták neki, hogy ha fia életben is marad, maradandó sérüléseket szerzett.

Az üzemeltetőtől Greznár Attila elmondta, minden szükséges engedéllyel rendelkezik a cég. Nemrégiben Olaszországból hoztak be egy alkatrészt a szerkezethez, éppen azért, mert az új alkatrészt strapabíróbbnak ítélték meg, szerinte mégis ott keresendő a hiba oka.

A cég közleményt adott ki, eszerint:
"Az érintett hinta 2 éve készült, problémamentesen működött a legnagyobb fesztiválokon, legutóbb éves teljes felülvizsgálata júniusban történt meg, és rendelkezik minden szükséges, érvényes hatósági dokumentummal. Ettől függetlenül minden előjel nélkül bekövetkezett ez a szörnyű baleset, amelyhez foghatót nem éltünk át korábban."
A  Happy New World extrém szerkezetei jelent voltak idén a soproni VOLT fesztiválon, a Tatai Víz Zene Virág fesztiválon, a Balaton Soundon, Pápán, a Játékfesztiválon.

A cég játékai között van például az XXL extreme hinta is, ugyanilyen hinták voltak nemrégiben például Marcalvárosban, az augusztus 20-i napokon, illetve korábban Győrszentivánon, a hagyományos nyári fesztiválon.

Az összesen 8 személyes, 36 km/órás sebességet és 10 m/négyzetmásodperces gyorsulást meghaladó körhinta az úgynevezett I. veszélyességi osztályba tartozik. Madaras Botond, az ÉMI-TÜVSÜD Kft. ügyvezetője szerint az ilyen típusú berendezésekre komoly előírások vonatkoznak. Évente kell felülvizsgáltatni, megújíttatni a megfelelőségi tanúsítványt, valamint az üzemeltetőnek naponta kell ellenőrzést végeznie.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere vasárnap azt közölte: az üzemeltető megvoltak a szükséges engedélyei.

A hintán helyet foglalók közül öten megsérültek, négyen nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek, egy ember súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya hatáskörbe vonta az ügyet, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

(Fotók: Police.hu)

Hozzászólások