Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)

Ananász, Gipsz, Electro – A győri Yamina a világhírnév felé tart

Erdélyi József Attila- 2017.02.17. 16:58
10708
A győri Illés Viktória, azaz Yamina nem is olyan régen indult el és nyert meg egy komoly DJ versenyt, melynek következő állomása Ibizán lesz. A kezdetekről, a bakikről és magáról a DJ szakmáról beszélgettünk…

Fotó: Szalai Anna | RAW Agency

Nem tudok elmenni a mankód és a gipszed mellett, adja magát a kérdés: Mi történt veled?

Nemrégiben síelni voltam, ahol egy szerencsétlen esést követően eltört a bokám. Egészen kiskorom óta járok síelni, de még sohasem (kopp kopp) történt velem hasonló! Nagyon kényelmetlen, ráadásul egy verseny előtt történt a baleset, úgyhogy duplán szívás volt az egész… Már kezdek vele megbarátkozni, már amennyire lehet!

Ahogy látom, ez nem egy egyszerű gipsz. Tele van mintákkal. Ránézésből lehet látni, hogy Hámori István munkája. Az a hatalmas ananász, hogy került a képbe?

Így igaz! Nagyon szeretem Homér (Hámori István) munkáit, így egyértelmű volt, hogy őt kérem meg, hogy pingálja ki a gipszet. Az ananászt pedig egyszerűen imádom: az ízét, az illatát, a formáját. Sőt! Egy minimál ananász tetkóm is van!

Fotó: Szalai Anna | RAW Agency

Néhány éve már ismerjük egymást, habár akkoriban még nem igazán merültél bele a zenélésbe, így amikor megtudtam, hogy Yamina néven elindítottad a DJ karriered, egészen meglepődtem. Mennyire friss dolog ez nálad?

Harmadik éve foglalkozom a zenével, tehát viszonylag friss szerelem. Az elmúlt években főként azzal töltöttem az időm nagy részét, hogy megtanuljam az alapokat, a technikai részét a dolgoknak.

Nem titok, hogy a Vertigo és a Mundo tulajainak köszönhetően álltam először a keverőpult mögé, az ő ötletük volt, hogy kitanítanak. Szerettek volna egy kezdő női DJ-t, aki teljesen az ő nevelésük. Fél éven keresztül, heti két napot jártam be, hogy tudjak gyakorolni, majd hat hónappal később már az első megmérettetésem is megvolt „laza” 1800 ember előtt a Mundóban.

Szerepelni mindig is akartam, de a felkérés előtt meg sem fordult a fejemben, hogy DJ legyek, de hálát adok az égnek, hogy így sült el a dolog és most azt csinálom, amit iszonyatosan élvezek.
Fotó: Szalai Anna | RAW Agency

Most csak a karrieredre koncentrálsz vagy vannak átlagos, munkával teli hétköznapok is?


Sokan azt hiszik, hogy ez DJ dolog abból áll, hogy szombaton elmegyek egy-egy buliba, fellépek másfél órát, majd hazamegyek. Ez nem így történik, ebben rengeteg munka van. Külső szemmel azt hinnénk, hogy csak a klubokban eltöltött pár óráról szól az egész, azonban a háttérben ott van a marketing, a gyakorlás és még ezer dolog, ami eszméletlen sok időt kíván.

Mire van szüksége egy kezdő DJ-nek? Elég egy keverő vagy egy jó zenei stílus?

Nyilván kell az emberben lennie egyfajta stílusnak, amit majd a pult mögött állva át tud adni a közönségnek – azon kívül, hogy a technikai részében pengének kell lennie -, de talán az egyik legfontosabb dolog, hogy az illető saját magát mutassa meg a szettjeiben. Azért is vagyok mázlista, mert nem vagyok félénk típus és nagy többségében mindig sikerül levetkőzni a gátlásaimat. Habár a szakmában vannak ügyes srácok, de ha lefelé, meredten figyelnek a pultra, úgy nem fognak egyről a kettőre jutni.

Persze kreatívnak kell lenni, jó megjelenésűnek és mint mindenben, itt is ki kell építeni a kapcsolatokat.

Fotó: Szalai Anna | RAW Agency

Az előítéletek szerintem téged sem kerülnek el. Hogy viszonyulnak az emberek a női DJ-khez?


Főleg a szakmabelieket kell meggyőznöm arról, hogy helyem van közöttük. Gyakran tapasztalom, hogy rossz szemmel néznek rám egyes partikon, éppen ezért soha nem jelenek meg magassarkúban és kivágott ruhákban, nehogy a külsőségek alapján ítéljenek meg.

Mondhatni, hogy szintet léptél, hiszen egy rangos verseny győztese lettél. Mesélj egy kicsit erről!

Forrás:Facebook - Yamina

A New Yorker ruházati cég által támogatott NYDJAY versenyen indultam el, melynek feltétele volt egy húsz perces szett, amit három hónap után egy szakmai zsűri bírált el. Az első forduló lényegében arról szólt, hogy kinek van relatíve nagy hallgatottsága. Az értékelések és a leadott anyagok alapján a zsűri négy embert választott ki, nemcsak itthonról, hanem külföldről
(Ukrajna, Lengyelország, Csehország) is. A mostani budapesti, regionális versenyt nyertem meg, melynek következő állomása Ibiza lesz (csillogó szemek), ahol már a döntőben kell megmutatni, hogy mit tudok!

Be lehet skatulyázni téged egy konkrét stílusba?

Hmmm, egy adott stílusba nem, de mondjuk az Electro-house, EDM (Electro Dance Music) és a Dubstep ami közel áll hozzám!

Fotó: Szalai Anna | RAW Agency

Egy magyar DJ-nek mi jelentheti a csúcsot itthon?


A plafon szerintem az, ha tényleg felkerült a neved a térképre és egyaránt hívnak a fővárosba és vidékre is játszani. Nagyon ritka, ha nemzetközi kapcsolatokat tudsz kialakítani…

Egyre több a fellépés és a felkérés, de nyilván semmi sem történik zökkenőmentesen. Van esetleg olyan bakid, ami emlékezetes maradt számodra?

Az Ultra Pusztán történt velem egy felejthetetlen élmény, mikor felálltam a pultra, majd amikor jött a drop leugrottam, majd a saját italtócsámba dobtam egy hátast! Az esést „csak” a backstage-ben lévők látták, ők viszont tátott szájjal bámultak rám. Felálltam, mintha mi sem történt volna és nyomtam tovább! (nevet)

Fotó: Szalai Anna | RAW Agency

Hol találkozhatunk veled legközelebb?

Ma Mosonmagyaróvárra megyek, de pénteken az általunk szervezett TURBO partin zenélek a győri Vertigóban. Jövő héten Veszprémbe és Székesfehérvárra látogatok el! Várok mindenkit szeretettel!


Hozzászólások