Keresés
5O
Győr
2017.11.20., hétfő (Jolán)

Egy appnak köszönhetően nem lesz maradék

MTI- 2016.08.20. 16:59
550
Mobiltelefon-alkalmazás segíti az ételpazarlás elleni harcot.
Több mint százezer adag ételt sikerült megmenteni a kukától az elmúlt tíz hónapban Európában, hála egy új mobiltelefon-alkalmazásnak, amely révén a felhasználók olcsón megvásárolhatják az éttermekben nap végére megmaradt érintetlen ennivalókat.
A Too Good To Go elnevezésű alkalmazást tavaly októberben indították el Dániában és azóta Németországban, Svájcban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is hatalmas népszerűségre tett szert.

A világon megtermelt élelmiszerek 30-40 százaléka végzi hulladékként, mivel a begyűjtést követően, illetve szállítás közben megromlik, vagy az üzletek és a fogyasztók kidobják őket. Az ENSZ adatai szerint mindeközben csaknem 800 millió ember fekszik le minden nap üres gyomorral.


A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy a világ vezetői tavaly a globális fejlődési célok közé vették az élelmiszerhulladék mennyiségének felére csökkentését 2030-ig.

Chris Wilson, a Too Good To Go UK társalapítója azt reméli, hogy csapatával sikerül hozzájárulniuk az élelmiszerpazarlás elleni harchoz azáltal, hogy "a szemeteskukák helyett a gyomrokba juttatják" az ételt, miközben fel is hívják a figyelmet a problémára.

Az applikáció révén a felhasználók olcsón megvásárolhatják az éttermekben nap végére megmaradt érintetlen ennivalókat, amelyek egyébként a kukában végeznék. A felhasználók az alkalmazáson keresztül előre fizetnek, a helyszínen bemutatják a visszaigazolást és elhozhatják a megrendelt ételeket.

Nagy-Britanniában a pékségektől kezdve a legexkluzívabb japán éttermekig mindenféle vendéglátóhely közül válogathatnak a felhasználók, és az árak nagyjából 2-4 font között mozognak.

Az alkalmazásnak már több mint 350 ezer felhasználója van Európában és a tervek szerint idén az Egyesült Államokban is piacra dobják.


Hozzászólások