Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)

A Blaguss váltja az ÉNYKK-t az Audinál

Offmedia- 2017.07.17. 09:51
16865
A soproni cég buszainak átlagéletkora magyar viszonylatban elképesztően alacsony: mindössze 2,7 év.
Augusztus 31-én lejár a járműgyáras szerződéses járatokra vonatkozó szerződés az ÉNYKK és az Audi között. A járatok további üzemeltetésére az Audi tendert írt ki, amelyet nem az ÉNYKK. hanem a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft nyert meg. Ennek értelmében tehát szeptember 1-től a szerződéses járatok üzemeltetését a járműgyárnál a Blaguss végzi - írja a győribuszok.hu.

Az oldalon olvasható, hogy a több mint 11 000 munkatársat foglalkoztató, győri székhelyű Audi Hungaria Zrt. dolgozóinak körülbelül 35 százaléka, azaz körülbelül 4000 ember veszi igénybe napi szinten a vállalat által megrendelt szerződéses járatokat.

Ilyen buszokra számíthatnak az Audiba járók
Forrás:gyoribuszok.hu
A szerződéses járatok száma 40-45 busz. Műszakonként 20-22 járat közlekedik a járműgyárhoz, s nagyjából ugyanennyi a motorgyárhoz. Győrtől keletre egészen Tatabánya, Nyergesújfalu, Komárom térségéből járnak dolgozni az Audiba. Dél felől Pápáról, Veszprémvarsány, Zirc felől is érkezik audis busz naponta a gyárba.

Nyugatról Csornáig, Kapuvárig, Mosonmagyaróvárig, Bezenyéig nyúlik az Audi "keze". Illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy 2018-ig, amíg be nem indul a Q3 sorozatgyártása, és a gyár vissza nem áll a három műszakos munkarendre, a dolgozók egy része, 550 munkatárs, naponta hat busszal, a pozsonyi gyárban szorgoskodik (a pozsonyi különítmény buszai már eddig is a Blaguss felügyelete alatt rótták a kilométereket).

Győr-Moson-Sopron megyében a sopronkövesdi Autoliv Kft. és a mosonszolnoki Bos Automotive Products Magyarország Bt. dolgozóit is a Blaguss szállítja. A teljes autóbusz-állományuk egyelőre 71 jármű, azonban az Audi megrendelésének köszönhetően ez nagyjából 100 buszra emelkedik. A buszok átlagéletkora alig 2,7 év lesz. A Blaguss javarészt török gyártmányú MAN Lion's Regio típusú járműveket rendelt meg, a klímával és kézi váltóval szerelt török gyártmányú MAN-ek augusztusban érkeznek Ausztriába, majd Sopronba.

A győribuszok.hu azt is leírja, hogy a szolgáltatóváltás miatt az ÉNYKK összesen 21, viszonylag fiatal autóbuszának nem lesz egyelőre munkája. Ez minden bizonnyal áthelyezési, selejtezési hullámot generál majd a megyében és a régióban egyaránt.

Hozzászólások