Keresés
-18O
Győr
2020.04.05., vasárnap (Vince)

A vendéglátásban dolgozol? Nehogy egy drón elvegye a munkád...

Erdélyi József Attila- 2016.04.26. 13:33
292
A világ első drónpincéreket alkalmazó kávézóját nyitották meg holland diákok Eindhovenben.

ÉS ELKEZDŐDÖTT!Az Eindhoveni Műszaki Egyetem fennállásának 60. évfordulójára állították fel azt a spontán kávézót, amely egyedülálló módon a világ először, drónpincéreket alkalmazott az igények kielégítésére. Ez azt jelenti, hogy néhány egyetemista még mindig munkát keres...

A projektet kivitelező 20 diák, kilenc hónapon át dolgozott a drón megtervezésén és megépítésén, hogy megmutassák mennyire fontos része lehet a mindennapoknak egy ilyen apró, beltéri szerkezet. A technika szemszögéből persze óriási szenzáció a művelet, viszont ha azt vesszük, akkor később még sok bonyodalmat fog okozni, ha rendszeresítenék a drónokat a vendéglátásban.

Forrás:AFP 2016/ EINDHOVEN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY/BART VAN OVERBEEKE

Tény, hogy a drónok sem fizetést, sem pihenőnapot nem kérnek. Sőt, még hosszú órákat sem töltenek azzal, hogy valamire való önéletrajzzal pályázzák meg az állásokat. Ja, és terhesek sem lesznek...

A szóbanforgó drón, ami a Blue Jay (Kék szajkó) nevet kapta, inkább úgy fest mint egy fehérre festett csészealj, hatalmas villogó szemekkel. A szerkeszet odarepül az asztalhoz felveszi a rendelést a vendégektől, akik az étlapra mutatva jelzik, hogy mit szeretnének fogyasztani...Egy másik drón pedig kihozza az italokat.

A szenzoroknak és a hosszú életű elemeknek köszönhetően a drón, könnyedén elnavigál az emberekkel zsúfolt beltéri környezetben. A projekt az egyetem támogatásával valósult meg. Minden egyes drón körülbelül 2000 euróba (622 ezer forint) került.

"Úgy hisszük, hogy a beltéri drónok egy nap a társadalmunk részévé válnak. Egy nap a barátainak lehetnek" - fogalmazott az egyik diák a fejlesztésüket bemutató videóban.


Szerinted a jövőben versengeni kell majd a robotokkal, hogy megtartsuk az állásunkat?
A gépek az új emberek
Elképzelhető
A robotok nem tudják az embert helyettesíteni


MTI nyomán
Borítókép: Getty/iStock

Hozzászólások