Keresés
-18O
Győr
2020.10.25., vasárnap (Blanka, Bianka)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Ausztriai magyar munkavállalás - az osztrákok lassan bezárják a kapukat?

Ausztriai magyar munkavállalás - az osztrákok lassan bezárják a kapukat?

Offmedia- 2017.02.22. 09:53
1154
Ha beválik a szövetségi kancellár terve, nagyon nehéz lesz azok helyzete, akik ezután szeretnének munkát vállalni az országban
Az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma egyelőre folyamatosan nő, az elmúlt évet vizsgálva a magyar kontingens létszáma gyarapodott odaát a leginkább. Kérdés, hogy mit hoz a jövő - az osztrák szövetségi kancellár terve az, hogy országa zárja a kapukat.

Ausztriában akarsz dolgozni? Most lépjél, mert nemsokára késő lesz - ezzel a hangzatos címmel közölt írást a Privátbankár.hu. A cikk lényege, hogy ugyan az EU szabályai tiltják a külföldi munkavállalók korlátozását, de azt nem, hogy a korábbi munkavállalók alkalmazását helyezzék előtérbe.

Christian Kern kancellár (SPÖ) kedden nyilvánosságra került terve szerint a vállalatok támogatást kapnának azon munkavállalók alkalmazása után, akik munkát keresőként voltak nyilvántartva korábban. Ez értelemszerűen nem vonatkozhatna azokra az új munkavállalókra, akik frissen jönnek külföldről. Ezzel a szabályozással lehetne nagyon megnehezíteni azok helyzetét, akik még csak ezután akarnak munkát vállalni Ausztriában.

A javaslatot a tervek szerint még februárban elfogadnák. Egyelőre azonban nincs róla teljes egyetértés, az SPÖ azt szeretné, ha az új szabályozás csak az AMS-nál (Arbeitsmarktservice) munkanélküliként bejelentett, illetve egyik állásból a másikba váltó munkavállalókra vonatkozna.

Az újság elemzése arra is rámutat, hogy januárban 82 474 magyar dolgozott Ausztriában, vagyis egy év alatt jelentős, 7428 fős volt a növekedés. Egy hónap alatt 20 ezer fővel kevesebb lett a munkahely Ausztriában, de az alkalmazásban álló külföldiek száma mégis nőtt. Jelenleg 18,5 százalék a külföldi munkavállalók aránya az országban.

Hozzászólások