Keresés
-18O
Győr
2021.02.27., szombat (Ákos, Bátor)

"Az adózás egy üzlettárs, akit nem lehet kitenni a cégből"

Offmedia- 2017.09.20. 10:37
2859
Varga Mariann könyvelőirodája az Árkádnál található. A győri iroda vezetője és alapítója 2013-ban megkapta a könyvelői Nívó-díjat. Varga Mariann különleges irodát működtet: a már-már családias hangulatú cég még egy olyan területet is emberivé tudott tenni, mint az elsőre száraznak és szigorúnak hangzó könyvelés.

Az iroda két tulajdonosával, Varga Mariann-nal, és férjével, Tóth Gáborral beszélgettünk.

OFF média: Könyvelés mind szenvedélyesen űzött hobbi: azért lássuk be, nem átlagos párosítás. Magyarázza el egy laikusnak, hogy mit lehet szeretni a könyvelésben?

Varga Mariann: Hobbim lett az adójog. Szerintem ezt csak így lehet csinálni, teljes odaadással, szenvedéllyel. Egyébként nem lehet lelkiismeretesen végezni ezt a komplex szakterületet.

OFF média: És mit szeret a "hobbijában"?

Varga Mariann: Sok mindent. Például szeretem megoldani a problémákat. A vállalkozásokat mentesíteni a felesleges kiadásoktól, vagy éppen azt elérni, hogy kevésbé féljenek, vagy inkább egyáltalán ne kelljen félniük az adóhatóságtól. Aztán szeretek kapcsolatot tartani a NAV, a TB  és a  vállalkozók között. Kihívásnak érzem, hogy jól végezzem a munkám, hogy minden problémára megoldást találjak.

OFF média: Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy miért is szeressünk adózni...

Varga Mariann: El kell fogadnunk, hogy adózni kell, de ezt tehetjük a legoptimálisabb módon.

Forrás:szami / RAW agency

Tóth Gábor: Hallottunk erre egy nagyon jó megfogalmazást. Eszerint tehát az adózást olyan üzlettársnak kell tekinteni, akit nem tudunk kitenni a cégből. Neki van egy üzletrésze, amit ki kell fizetnünk, de minél többet fizetünk neki, annál több maradhat nekünk.

Varga Mariann: Adót fizetni kell, és akár lehet örülni is neki, hiszen ez azt is jelenti, hogy van bevételem. Persze nem kell szeretni adót fizetni, de el kell fogadni.

OFF média: Hogyan került át az iroda Békés megyéből Győrbe?

Varga Mariann: Úgy pontosítanék, hogy nem került át, ugyanis ott is van egy irodánk, maradtunk Békésben is. Győr-Moson-Sopron megyébe tíz éve jöttünk, az élet így hozta. A kisfiunk 2010-ben már ebbe a megyébe született. Békésben húsz éve kezdődött a cég korai története, és amikor arról volt szó, áttelepülünk Nyugat-Magyarországra, a Békésben meglévő ügyfélkörünk nem akart elengedni minket. Rábeszéltek, hogy ott is tartsuk meg az irodát, az internet korában ez nem ördöngösség, szóval engedtünk ennek a kérésnek. Sokáig kisgyerekkel ingáztunk az ország két vége között. A GYES alatt otthonról, vagyis Mosonszolnokról dolgoztam, aztán ahogy igen gyorsan növekedett az ügyfelek száma, szükség lett egy irodára előbb 2015 januárjától Mosonmagyaróvárott, majd tavaly augusztustól Győrben is.

OFF média: Jelenleg hányan dolgoznak az irodában?

Varga Mariann: Számoljunk csak: kilenc plusz egy kisegítő, illetve mi ketten a férjemmel az összesen tizenkét munkatárs.

OFF média: Ki vezeti a céget?

Tóth Gábor: Jó kérdés. A feladatokat igyekszünk kettéosztani.  A szakmai vonal egyértelműen Marianné, én pedig a cég menedzselésével foglalkozom. Az ügyek menedzselése, az ügyfél és ügyfél közötti kapcsolat fenntartása, illetve képviseletek a hivatalok felé. Szóval minden, ami nem szakmai, az az én területem. Az irodánk más szolgáltatásokkal is körül van véve, mint például könyvvizsgálás, ügyvédi szolgáltatás, pályázati tanácsadás . Ezen szolgáltatások között kapcsolatot kell tartani, hogy még több mindent tudjunk az ügyfeleknek nyújtani, még magasabb színvonalon.

OFF média: Van olyan kollégájuk, akivel nagyon régóta együtt dolgoznak?

Varga Mariann: Hogyne. A Békés megyei kollégával például gyakorlatilag a kezdetek óta, nagyjából tizenhét éve. De nem volt még senki, aki elment volna tőlünk, ez is mutatja, hogy jó a csapatszellem... Ahogy bővültünk, vettük fel az embereket, de senki sem mondott még fel. Igyekszünk csapatot építeni, például nemrégiben jöttünk vissza a Balatonról, ahol minden munkatárs  a családjával együtt ott volt. Minden évben legalább egyszer kikapcsolódásként elmegyünk pár napra, így közösen. Azt gondolom, hogy ez nem megy másként: ha én esetleg azt szeretném, hogy munkaidőn kívül is segítsen nekem olykor a kollégám, akkor nekem is adnom kell.


OFF média: Hallhatnánk pár mondatot a tervekről?

Tóth Gábor: Most éppen ügyfélbővítést tervezünk egy kis struktúraszélesítéssel. Eddig inkább a kezdő vállalkozókat fogadtuk. Mintegy két évtized alatt a szárnyaink alatt nőttek, növekedtek. Kézen fogtuk Őket, Ügyvédet, Bankot javasoltunk nekik, és folyamatosan mentoráltuk ezeket a Cégeket, így a különböző szakmai ágazatokba is belefolyva segítettük megoldani a problémákat és így kapcsolatrendszerünk, szakmai tudásbázisunk is szélesebb-, mélyebb körű lett.  Cégünk olyan szintre növekedett, hogy bátran állíthatjuk, hogy teljes felelősségvállalással tudjuk fogadni akár a 100 főt foglalkoztató cégeket is. Olyan Ügyfeleket várunk, akik minőségi váltást szeretnének, akik az adójog keretein belül maradva a lehető legkedvezőbb mértékben ki szeretnék használni az adórendszerben rejlő lehetőségeket.

OFF média: Beszéljünk végül arról, hogy Varga Mariann munkáját könyvelői nívódíjjal jutalmazták.

Varga Mariann: Ez a szakmai munka elismerése, amelyet évente oszt ki a Minősített Könyvelők Egyesülete, olyan tevékenységre, amely másoknak is precedens értékű. Meglepődtem, mert nem tudtam róla, hogy a hátam mögött a kollégák összehozták azt az anyagot, amellyel pályázni lehetett. A Nemzetgazdasági Minisztériumban bírálták el az anyagot. Természetesen nem a díj a lényeg, hanem az ügyfél elégedettsége. Például amikor az Ügyfélt elmarasztalja egy adóhatósági határozat és mi erre észrevételt teszünk jogosan és az adóhatóság erre pozitívan reagál - ez az öröm. Ezek a kis csaták amely örömet okoznak az Ügyfeleknek és ezáltal nő szakmai elismertségünk is. Ezért érdemes csinálni! Ez számomra a siker.

"Mariann nyugalma, a Gábor hozzáértése és mindkettőtök szakértelme olyan biztos alap, ami magabiztossá tesz a cég működtetésében és számomra meggyőzően bizonyította a szlogenetek valóságát: Az Ön vállalkozása a MI vállalkozásunk! Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a véletlen hozzátok sodort, jó hogy vagytok nekem, nekünk!" (Egy Ügyfelünk köszönőleveléből)


Hozzászólások