Keresés
5O
Győr
2017.11.23., csütörtök (Kelemen, Klementina)

Drasztikusan emelkednek az üzemanyagárak szombattól

Erdélyi József Attila- 2016.09.30. 10:15
1699
Október 1-től a jövedéki adónak köszönhetően ugrásszerűen nőnek az üzemanyagárak.
A nol.hu tájékoztatása szerint szombattól bruttó 6 forint 35 fillérrel nő a benzin, 12 forint 70 fillérrel pedig a gázolaj ára. A lap latolgatása alapján, a benzin literenkénti ára  340 forint, a gázolajé pedig 345 forint lesz átlagosan. A drasztikus árnövekedés az üzemanyagok jövedéki adójának megemelésének tudható be.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője felháborítónak nevezte az emelkedést, hiszen az egész világon olcsóbb lesz az olaj, azonban a magyaroknak mégis többet kell majd fizetni érte. Az adóemelésre azért van "szükség", mert az állam semmilyen formában nem akarja viselni a világgazdaság változásainak következményeit, inkább az adófizetőkön hajtja be az alacsony olajár miatt bekövetkező adókiesést - magyarázta a szóvivő.

A Fidesz egy közleményben reagált a fentiekre, miszerint: Magyarország az olajár világpiaci változásához köti az üzemanyag jövedéki adóját, amivel a családok és a vállalkozások érdekét tartja szem előtt. Ha drasztikusan emelkedne az olaj világpiaci ára, akkor a jövedéki adó csökkenni fog, ezzel nagyobb védettséget ad az üzemanyag-vásárlóknak. Az adóból befolyó többletet a kormány a közutak felújítására és fejlesztésére fordítja.
Hozzászólások