Keresés
5O
Győr
2017.11.20., hétfő (Jolán)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Emelte a béreket az Audi magyar partnere, mégis kevesebbet visznek haza a dolgozók!

Emelte a béreket az Audi magyar partnere, mégis kevesebbet visznek haza a dolgozók!

Offmedia- 2016.10.26. 15:30
1583
"Alternatív" módszert választott a győri Audi legnagyobb szerződéses logisztikai szállítója, a Syncreon Hungary. A dolgozóhiánnyal küzdő cég kisebb bérfejlesztések mellett 2017-től lefelezi az alkalmazottak éves cafeteriakeretét. Ezzel egyes munkavállalók körülbelül kétszer - míg mások ötször - akkora veszteséggel számolhatnak, mint amennyit a fizetésemelésekkel nyerhetnek. - közölte a napi.hu.

Forrás:Getty/Europress

A portál birtokába jutott jegyzőkönyvből kiderül, hogy az Audi magyar partnere  5,5 százalékos munkavállalói béremelést jelentett be október 1-től visszamenőleg - legalábbis azoknak, akiknek októberig letelt a próbaideje és legalább egy negyedéves teljesítmény értékeléssel rendelkeznek, amely elérte az 50 százalékos eredményt.

A béremelés második lépése:  2017 január 1-től a munkaviszonyban állóknak egységesen bruttó 3600 forinttal növelik a fizetését, miközben az éves választható cafeteria-keretet, az eddigi bruttó 360 ezerről bruttó 180 ezer forintra csökkentik jövőre - írja a Napi.

A Syncreon Logisztikai és Szállítási Kft. nem cáfolta és nem is kommentálta a portálnak a lépést. A cég egyik dolgozója - érthető okokból nem vállalta nevét - elmondta:  a cafeteria összege havi bontásban eddig mintegy nettó 23550 forintot tett ki, ám jövőre már csak körülbelül 11770 forintnyi juttatás lesz havonta.

A Napi továbbá azt írja: A bruttó felvételi alapbér betanított munkások esetében 118 ezer forintot tesz ki, míg az adminisztrátorok 135 ezer, a targoncavezetők pedig 140 ezer forinttal számolhatnak. Így - amennyiben az előírt feltételeket teljesíti - egy betanított munkást nagyjából havi nettó 5 ezer forintnyi veszteséggel érint majd a "béremelés" 2016-hoz képest. Rosszabbul járnak viszont az újabb belépők, illetve az értékelésen alul teljesítők, akik már közel havi tízezer forinttal kevesebbel számolhatnak az idei állapothoz képest.

A társaságnál két érdekképviselet is működik: az egyik a Vasas Szakszervezet, illetve a Logisztikai Dolgozók Független Szakszervezete, amelyek többszöri egyeztetéseket követően állapodtak meg a Syncreonnal a mostani munkabér-módosításokról.

A társaság azonban, létszámhiánnyal küszködik és Győrben is elapadt a munkaerő-utánpótlás. A portál forrása szerint egy-egy syncreonos dolgozónak gyakran 2 ember munkáját kell elvégeznie. A gondok a létszámadatok alapján is sejthetőek: míg 2015 végén még 1566, az idei év októberében már csak 1325 főt foglalkoztatott a társaság a Ceginfó.hu adatai szerint.

(Via)

Hozzászólások