Keresés
-18O
Győr
2021.03.03., szerda (Kornélia)
  • Főoldal
  • Gazdaság
  • Gerendai Károly: "Az nem működik, hogy állandóan nyerni akarok"

Gerendai Károly: "Az nem működik, hogy állandóan nyerni akarok"

Gyurina Zsolt- 2017.05.24. 12:09
1236
A Sziget-fesztivál alapítója, a Sziget Kft ügyvezetője, a Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa a kezdetekről, hitvallásról, a siker titkáról és persze a fő műről, a Szigetről beszélt a győri Kereskedelmi és Iparkamarában.
Minden elismerésünk Gerendai Károlynak, aki kedden a győri Kereskedelmi és Iparkamarában tartott előadást. A téma természetesen a Sziget-fesztivál, az előadó többi projektje, az eddig megtett út, életének főbb állomásai voltak. Elismerésünk, mert Gerendai elismert és sikeres üzletember, ahogy előadása közben egy ízben fogalmazott, "mostanában viszonylag keveset unatkozik", és nagyjából öt órányi alvásra jut ideje - ám szívesen jött Győrbe, két órán keresztül beszélt a KKV vezetők klubjában, emberséggel, őszintén, kitárulkozva.

Forrás:Szalai Anna | RAW Agency
Nem szabad túlgondolni a dolgokat

Az első tíz perc el is ment azzal, hogy a Sziget társalapítója, főnöke hosszan sorolta, éppen milyen érdekeltségekkel rendelkezik a világban, a "Sziget-családhoz", a Sziget Produkciós Irodához mely rendezvények tartoznak. Most csak a legismertebbek soroljuk, mint a Balaton Sound, a Volt-fesztivál, a Gourmet-fesztivál, aztán persze a korona, a Sziget-fesztivál. Terjeszkedtek külföldre is, voltak próbálkozások Törökországban illetve Erdélyben. "Hazai konkurenciánk valójában nincs, a következő jelentkezőnek a magyarországi piacon öt százalékos részesedése van, tehát valójában megengedhetjük, hogy nagyvonalúak legyünk - mondta el Gerendai Károly. - A Sziget Fesztivál a világ TOP 10 eseménye közé tartozik." A költségvetés alapján nem tartoznak a legnagyobbak közé, pedig az az összeg nem kevés: 6,3 milliárd forint. Ezen kívül még egy szám, amely jól mutatja a Sziget grandiózusságát: a rendezvény egy hete alatt körülbelül 6-7 ezer ember dolgozik a helyszínen, a Hajógyári-szigeten.

És hogy miként lehet irányítani ennyi vállalkozást, ennyi embert, felelős döntéseket hozni? "Nem szabad túlgondolni a dolgokat" - válaszolta Gerendai Károly.

Még nem az a köldöknézős panaszkultúra volt

Arra, hogy az előadó gondolkodásmódja eltér az átlagosnak mondott magyar emberétől, arra a pályakezdetek felvázolása újabb példákat hozott: 14 évesen rock-klubot szervezett Gödöllőn, 16 éves korában elköltözve szüleitől saját lábra állt, 22 évesen már a Sziámi zenekar menedzsere és a Sziget megalapítója. A Sziget-fesztivál, még Diáksziget néven 1993-ban indult, néhány jóbarát lelkes munkájának eredményeképpen. "Szociális munkás, virágkertész, egyetemista fogott össze " - mesélte Gerendai. És hogy akkoriban, ahogy szokás mondani, más világ volt, csak egy példa. " A másik alapító, a Sziámi vezetője, Müller Péter éppen a Zala megyei Nemesrádón lakott. A kapcsolatot úgy tartottuk, hogy megbeszéltük: minden nap délelőtt 11 órakor tárcsázom a falu telefonfülkéjének számát, és ő ott várja a hívásom." Bevallja, ma már aligha sikerülne pár lelkes barátnak a semmiből létrehoznia egy ekkora fesztivált. "Akkoriban még nem az a köldöknézős panaszkultúra volt, mint manapság. A rendszerváltás után mindenki nyitott volt az újra" - teszi hozzá. Persze egy idő után nekik is fel kellett nőniük. Bár az első évi 43 ezer látogatóból a második évre 143 ezer lett, a második év végére húszmilliós tartozást hoztak össze... Ez a '90-es közepén egy vagyonnak számított, ne feledjük a nettó átlagfizetés 20 ezer forint körül volt.

Forrás:Szalai Anna | RAW Agency
A siker az, ha jól érzi magát

Ekkor kellett váltaniuk, az amatőr létből ocsúdva tiszta fejjel gondolkozó vállalkozóvá nőniük - ne feledjük, Gerendai a vállalkozók klubjában tartotta meg tanulságos előadását, mai közép-és kisvállalkozónak. A kilencvenes évek közepe óta a Sziget-fesztivál növekedése egyenletes. Illetve még egy hullámvölgyről tegyünk említést: 2011-2012 óta a világpiac annyira telített, hogy a nem csak a legnagyobb sztárok, de a kisebb nevű fellépők is évről évre 30-40 százalékkal kérnek többet azért, hogy bármilyen fesztiválon, így például Budapesten koncertezzenek. Abban az időben újabb kemény döntést kellett hoznia a menedzsmentnek: egyes területeken a kiadásokat megnyirbálva pénzeket csoportosítottak át, és a költségvetés 10 százalékát a fesztivál látványának, sokszínűségének bővítésére, a szolgáltatások színvonalának emelésére fordították. Azóta a budapesti Sziget-fesztivál még inkább kilóg sokszínűségével a világ nagy rendezvényeinek sorából - azt már mi tesszük hozzá, hogy az esemény rengeteg díjat bezsebelt a különféle gálákon, a European Festival Awards-on például minden kategóriában nyert már díjat.

A múlt után gyorsan térjünk ki az aktualitásokra: Gerendai Károly elmondta, úgy néz ki, hogy a politikusok körében is széles összefogás jött létre, így Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a fiatalok körében rendkívül népszerű Budapest Park maradhat a IX. kerületi Közvágóhídnál, a helyén nem lesz parkoló. Pénteken pedig újabb projektet nyitnak meg, ez a Budapesttől három kilométerre fekvő Luppa-tavi strand lesz. A strand kifejezés persze nem fedi a valóságot, Gerendai is bevallotta, "legújabb szerelme" ez a nagyívű befektetés, amelyet Budapest tengerpartjának álmodtak meg. A korábbi elhagyott kavicsbánya egy részét megvette, egy részét kibérli. Lássuk be, a főváros nyári fürdőhelyekkel tényleg nem túl jól ellátott, vagyis hiánypótló ötletről van szó.

Forrás:Szalai Anna | RAW Agency
Ennek kapcsán mondható el, Gerendai többször hangsúlyozta: ő szereti jól érezni magát, csak olyasmibe kezd, amit szeret csinálni, az előadás végén pedig elmondta: neki a siker az, ha jól érzi magát. Mára nagyon sok mindenben érdekelt, ideje sem magára, sem családjára alig marad, éppen ezért is húzódik kicsit hátrébb a Sziget projektből, az operatív irányítást másra hagyva.

Szeretném, ha a gyermekeim itt élnék le az életüket

Kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy miért adták el egy amerikai befektetőcsoportnak a Sziget-projekt 70 százalékát. "A világ legnagyobb független fesztiválja voltunk, amely sorozatosan teltházakat hozott. A tavalyi a legsikeresebb évünk volt. Egyszerűen nem tudtunk már hova fejlődni. Maradt a nemzetközi színtér meghódítása, amelyhez tőke kellett - magyarázta Gerendai Károly a hallgatóságnak. - Ez a befektető csoport 50 milliárd dollárt kezel, a legjobbkor keresett meg minket és jó ajánlatot tett. A 30 százalékon túl pedig a menedzsmentjogok is nálunk maradtak."

Szó esett még Magyarország első Michelin-csillagos étterméről, a Costesről, amelynek az előadó szintén tulajdonosa. Gerendai őszintén válaszolt: neki ugyanúgy problémát jelent a munkaerő elvándorlása, ő is szembesül azzal, sokan csak ugródeszkának tekintik az éttermet - még ha Michelin-csillagos is - , egy zsírosabb nyugat-európai állás felé. Az üzletember alapítója és vezetője a Szeretem Magyarországot klubnak is: "Egyszerűen azért, mert tényleg szeretem ezt az országot, és azt szeretném, ha a gyermekeim itt élnék le az életüket. Ezért mindent megteszek, hogy az ország minél élhetőbb legyen." A végére pedig egy tanács jelenlegi és leendő vállalkozóknak: "Attól lesz sikeres egy vállalkozás, ha megtaláljuk azokat az embereket, akik jobbak nálunk azon a területen." Törekedhetünk arra, hogy mindig jobban csináljunk valamit, de "az nem működik, hogy állandóan nyerni akarok".

Hozzászólások