Keresés
-18O
Győr
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)

Lomtalanítsunk vagy ne?

Gyurina Zsolt- 2017.06.29. 16:10
1634
A megoldás tehát a jelenlegi rendszer fenntartása - már csak a lakosság egy részét kellene kicserélni felelősen gondolkodó, érett, felnőtt emberekre.
Azt írja a győri hulladékkommandó, hogy az idei év első öt hónapjában 392 esetben kellett begyűjteniük a hulladékot, amit háromszorosa a tavalyi év hasonló időszakában összeszedettnek.  Ebben az esetben a számok növekedése nem éppen örvendetes. Bizony, olvasni illegális hulladéklerakókról, szeméthegy közepén szomorkodó kukákról, gyűjtőedények mellé kirakott lyukas matracokról, benzinkút konténerébe tuszkolt, korántsem oda való építési törmelékről. A lista hosszú, folytathatnánk.

Néhány évvel ezelőtt Győrben megszűnt a szervezett lomtalanítás. Azóta a lakosság a kukákba el nem helyezhető lomot az időről-időre egy-egy napra kihelyezett hulladékudvarokba, vagy a fix hulladékgyűjtő telepekre vihető. Egyesek szerint a szervezett lomtalanítás megszüntetése óta több az illegálisan lerakott szemét. Felröppennek megoldási javaslatok: például a korábbi rend visszaállítása, vagy menetrendszerű hulladékgyűjtő autó bevezetése.

Forrás:Hulladékvadász.hu
Véleményem szerint normális ember semmilyen körülmények között sem dobálja el a szemetét, viszi ki az erdőbe az elnyűtt matracot. Akkor sem, ha nincs lomtalanítás, ha a közelben nem lát egyetlen kukát sem. Aki eldobálja, annak mindegy, hogy van-e a városban szervezett lomtalanítás, vagy sem. Budapesti példát említenék. A fővárosban minden kerületben van lomtalanítás, évente egyszer, pontosan úgy, mint korábban Győrben. A budapesti modell sem tökéletes. Évente egyszer pár napra elborítja a lom a köztereket. Akár a világörökség részét képező, csodás területeken is rossz ágyakat, működésképtelen televíziókat, megunt ruhákat kerülgethetünk. A turisták persze nem győznek csodálkozni ezen. A lomtalanítással együtt pedig azonnal megjelennek az ebből élők, a garázda külsejű egyének. Akik már az első napokon lefoglalnak magunknak egy-egy halmot, aztán az ingyen szerzett kacatokat - vagy éppen értékes kincseket - több ezer forintért árulják a később arra járók, gyanútlan és kevésbé erőszakos helyieknek.

Azt mondom, hogy a győri módszer jó. A hulladékudvarokba bárki ingyen viheti be kacatait, a lomokat, építési törmeléket, bármit, de tényleg bármit, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Aki annyi fáradtságot sem vesz, hogy szemétjét odáig elvigye, azzal nem lehet mit kezdeni. A megoldás tehát a jelenlegi rendszer fenntartása - már csak a lakosság egy részét kellene kicserélni felelősen gondolkodó, érett, felnőtt emberekre.

Hozzászólások