Keresés
6O
Győr
2017.11.19., vasárnap (Erzsébet)

Tíz év múlva robotok veszik át a targoncások helyét?

Erdélyi József Attila- 2016.09.14. 13:18
305
Mármost három év alatt van a robotizálás megtérülése - közölte a HVG.

Forrás:Getty/Europress

Több százezer segédmunkás munkahelye szűnik meg a logisztikai robotizáció miatt a következő tíz évben - figyelmeztet a Roland Berger legújabb tanulmányában. Az eurózóna 1,5 millió munkahelyet veszít el, ha a vállalatok nem készülnek fel megfelelően az átállásra. A kereskedelem és a feldolgozóipar illetve ezek logisztikai szolgáltatói lesznek a legsúlyosabban érintettek a problémában.

„Annak ellenére, hogy a robotizáció elengedhetetlen mikroökonómiai szempontból, a makroökonómiai jelentősége nem egyértelmű. Az elveszített munkahelyek kiegyenlítése a hozzáadott érték növelésével vagy az exporttal nem olyan nyilvánvaló, mint a többi szektorban, például a feldolgozóiparban”-jelentette ki Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője 

Három évnél rövidebbre csökkent a logisztikai automatizációs beruházások megtérülési ideje.

Nemsokára a berakodás is automatizált lehet, de jelenleg a raklapok mozgatását, fel- és lepakolását és a rendelések kezelését végzik robotok.

Az emberi munkaerő költsége nagyjából 14-15 euró/óra, amíg egy robot üzemeltetése körülbelül 18-20 euróba kerül óránként. „Hosszútávon a termelékenység illetve a robotok élettartamának növekedése és a berendezések árának csökkenése lesznek a fő érvek a robotizáció mellett, míg a humán munkaerő költsége továbbra is növekedni fog” – mondta Schannen Frigyes.

(HVG)

Hozzászólások