Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)

Több mint 30 ezren ingáznak naponta Győrbe

Offmedia- 2017.08.21. 13:32
2751
A Lechner Tudásközpont összesítése alapján városunk az élen.
Érdekes cikk látott napvilágot a Győrplusz oldalán. A Lechner Tudásközpont interaktív térképe szerint (a Statisztikai Hivatal legfrissebb elérhető, azaz 2011-es adatai alapján) naponta 30 ezer 281 ember érkezik dolgozni Győrbe, ellenben a  városból csak 6871 ingázó jár el más településeken található munkahelyére. Győr ezzel - gyakorlatilag fej-fej mellett Székesfehérvárral - az a település az országban, ahová a legtöbben járnak be dolgozni, persze a teljesen más kategóriát jelentő Budapestet leszámítva.

Forrás:Lechner Tudásközpont
Magyarországon belül 1 millió 340 ezer ember ingázik, a legnépszerűbb célpont Budapest, oda  2 ezer 87 településről járnak be dolgozni. Az adott évben a hazai foglalkoztatottak 34 százaléka számított ingázónak.

A felmérések alapján 50 kilométeres távolság a határ: ezen belül még hajlandóak utazni az emberek a magasabb fizetésért.
KI AZ INGÁZÓ?

Naponta ingázó az a foglalkoztatott, aki nem ugyanazon a településen dolgozik, mint ahol ténylegesen lakik. Napi ingázás szempontjából Budapest egyetlen településnek minősül, a kerületek közötti napi munkába járás nem minősül ingázásnak. A naponta ingázók közé számítanak a napinál ritkábban (pl. két-három naponta), de rendszeresen ingázók is.


Az Egyesült Államok népszámlálási hivatala megalkotta a "szélsőséges ingázás" fogalmát, amely alatt naponta kétszer (oda és vissza) legalább 90 perces utazást kell érteni. Tegyük hozzá, olykor városon belül sem ritka az ilyen hosszú út - lásd Budapest...


Az interaktív térkép itt érhető el: http://gis.lechnerkozpont.hu/foldgomb

Hozzászólások