Keresés
-18O
Győr
2021.02.26., péntek (Edina)

11 évet kapott az Árpád úti szerelmes késelő

Offmedia- 2017.06.02. 13:44
1932
Az eset tavaly márciusban történt, a bíróság most első fokon ítéletet hozott.
A Győri Törvényszék elsőfokú ítéletében emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év szabadságvesztésre ítélte P. G. J. vádlottat. A szabadságvesztés büntetést börtönben kell végrehajtani azzal, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottat emellett 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság rendelkezett a vádlott által előzetes fogva tartásban töltött idő szabadságvesztésbe történő beszámításáról, a bűnjelekről, illetve kötelezte a vádlottat közel száznegyvenezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A megállapított tényállás szerint a vádlottnak meglévő házassága mellett 2014 óta volt a barátnője a sértett. 2015-ben a vádlott válókeresetet nyújtott be, de a válása elhúzódott, ezért barátnője megszakította a kapcsolatot vele. A vádlott azonban kérte, hogy még egyszer találkozzanak, ahol egymástól elbúcsúzhatnak. Erre 2016. márciusában került sor. A vádlott barátnője megmondta, hogy ez a találkozás lesz az utolsó, mert időközben új kapcsolatot létesített. A vádlott egyik rokonának tulajdonában álló lakásban a vádlott és a sértett levette felső ruházatát és eközben a vádlott elővett a vitrinből egy 12 cm pengehosszúságú kést azért, hogy a sértett megijesztésével és neki sérülés okozásával megakadályozza a sértettet abban, hogy új barátjával aznap este találkozzon. A kést az ágyneműbe akarta rejteni, amelyet a sértett észrevett, ekkor pedig a vádlott figyelmeztetés nélkül közepes erővel a sértett bal mellkasába szúrt. A sértett kérdésére - „mit csinálsz, csak nem ki akarsz nyírni?” - a vádlott azt mondta, neki már mindegy, ha vele nem jár barátnője, mással se járjon. Ezután többször, közepes, nagy erővel hasba és mellkason szúrta a sértettet. A sértett erősen vérzett, menekülni próbált, ami közben a vádlott még két alkalommal hasba szúrta. A lépcsőház ajtajához érve a vádlott a sértett kilincsen lévő jobb karjába szúrta a kést azért, hogy megakadályozza a távozásban. Végül a sértett vizet kért, majd amíg a vádlott visszament a lakásba a vízért, addig sikerült a házból kijutnia és egy az utcán parkoló nyitott autóba menekülnie. Az autó tulajdonosa segítséget hívott, majd a kórházban életmentő műtétet végeztek a sértetten, sérülései 3 hónapon túl gyógyulóak voltak. A szakértői vélemény szerint a sértett a súlyos egészségromlás mellett maradandó fogyatékosságot szenvedett, mindkét keze mozgásában korlátozottá vált.

A járásbíróság épülete
Forrás:Illusztráció
A bíróság a részletesen lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeképp arra a következtetésre jutott, hogy a vádlott állításával szemben – amely szerint a sértettre csak ráijeszteni akart – a bizonyítékok mind arra utalnak, hogy a vádlottnak mindvégig egyenes volt a szándéka a sértett halálának okozására. A kitartó, időben elhúzódó bántalmazás, a késszúrások száma és irányultsága mind alátámasztották azt, hogy a vádlott kívánta a sértett halálának bekövetkezését. A vádlott tudata átfogta, hogy a sértett sérülései komolyak és orvosi segítségre szorul, mégsem hívott hozzá orvosi segítséget, a lakásból való menekülését pedig további késszúrással akadályozta meg. Csak a közelben autójába ülő házaspár segítségének, a gyors és szakszerű orvosi beavatkozásnak volt köszönhető, hogy a sértett nem halt meg közvetlenül a szúrások után és így kísérleti szakban megrekedt a vádlott cselekménye.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a fellebbezés bejelentésére, míg a vádlott és a védője enyhítésért és a minősítés megváltoztatásáért jelentettek be fellebbezést.

Hozzászólások