Keresés
-18O
Győr
2020.09.27., vasárnap (Adalbert)

15 tonnányi italoskarton városunk éves "termése"

Offmedia- 2017.04.12. 14:50
1551
Alig 5 százalék kerül szelektív gyűjtőbe, a többi sorsa a szemét.
Kaptunk egy sajtóanyagot az IKSZ Egyesüléstől, amelynek tagjai bevallottan azért élnek, hogy minél kevesebb legyen a nem hasznosítható háztartási hulladék. Akár a Föld vagy Magyarország, akár a győri lakosok adatait nézzük, a helyzet elszomorító. Hihetetlen mennyiségű hulladék keletkezik naponta, ebből pedig nagyon kevés százalékot hasznosítanak később újra. A mostani hazai felmérés az italos kartonokat - tejes és gyümölcsleves  - érintette. A győri adatokról kérdeztük az egyesület munkatársát.

Forrás:gyhg.hu
"Győrben és környékén mintegy 150 ezren élnek - kezdte mondandóját Baka Éva. - Ez pedig azt jelenti, hogy évente 14 900 kiló, vagyis majdnem 15 tonna italoskarton megy a szemétbe. Egy magyar évente 60 kartont használ el, Győrben ebből három darab kerül vissza a papírgyárakhoz, vagyis alig öt százalék."

Magyarország területének csak körülbelül 60 százalékán van lehetőség arra, hogy egyáltalán szelektíven gyűjthesse a lakosság a szemetet. Különösen a kisebb falvaknál akadnak gondok. Budapest egész területén van lehetőség arra, hogy szelektíven gyűjthessük a hulladékot - kivéve az I. kerületet, amely esetében a városkép elrondításának megelőzésével magyarázzák, miért nem kerülhet ki a társasházak elé a plusz kuka. Győr a jobb helyzetű városok közé tartozik, nálunk van szelektív hulladékgyűjtés.

Forrás:gyhg.hu
Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy nem kell okvetlenül az erdő szélére kivinni a szemetet. Győri lakcímkártyával gyakorlatilag bármikor és bármennyi hulladék elhelyezhető szelektíven a hulladékudvarokban. Hétvégén is nyitva tartanak!

Hozzászólások