Keresés
-18O
Győr
2021.01.18., hétfő (Piroska)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • 300 millió forintos szuperszámítógépet adott a Huawei a győri egyetemnek

300 millió forintos szuperszámítógépet adott a Huawei a győri egyetemnek

Erdélyi József Attila- 2016.10.04. 13:27
1958
Idén májusban stratégiai együttműködést kötött a Huawei Technologies és a győri Széchenyi István Egyetem (SZE), melynek első lépéseként új szuperszámítógépeket adtak át kedden az intézményben.

Az átadási ünnepségen elhangzott, hogy a számítógép nagyban hozzájárul az új kutatási lehetőségekhez, illetve ahhoz is, hogy az Egyetemen nemzetközi szinten elismert mérnököket képezhessenek.

Forrás:Krizsán Csaba

Több mérnökre és magasan képzett informatikusra van szükség, hiszen a közeljövőben a számítástechnika és az infokommunikáció tovább terjeszkedik az élet minden területén - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az átadón.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár
Forrás:Krizsán Csaba

Kara Ákos azt is hozzátette: A kormány kiemelt céljai között szerepel az is, hogy ezeket a pályákat népszerűsítsék, és olyan központi intézmények jöjjenek létre, ahol az elméleti mellett a legmagasabb szintű gyakorlati tudás is megszerezhető legyen a fiatalok számára.


Attól lesz jó egy egyetem, ha a hallgatóinak lehetőségeket és kihívásokat tud teremteni, amelyek által fejlődhetnek - mondta az átadón Földesi Péter, az SZE rektora.

Földesi Péter, az SZE rektora
Forrás:Krizsán Csaba

Tavaly Pekingben a Huawei Technologies Hungary és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyetem vezetésével egy szándéknyilatkozatot írt alá az együttműködésről, melynek konkrét elemeit idén májusban rögzítettek - emlékeztetett Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.

Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója
Forrás:Krizsán Csaba

Az egyetemen Huawei Akadémiát és Labort indítanak, ezenfelül a vállalat öt év alatt mintegy százmillió forinttal támogatja az intézmény távközlési és informatikai képzéseit, valamint a kínai nagyvállalat részt vesz a hallgatók továbbképzésében is.

A szuperszámítógépről:
  • 300 millió forint értékű
  • 128 processzormagos
  • 768 giga memória

Szeptemberben már két projektben is használták a számítógépet: a távközlési tanszék kutatói az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik ( mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot teremteni egymással), illetve a matematika és számítástudományi tanszék kutatói különböző villamosmotorokat tesztelnek a gépen. A jövőben további kutatásokat indítanak el a szuperszámítógépen.


Forrás:Krizsán Csaba


Hozzászólások