Keresés
-18O
Győr
2019.03.25., hétfő (Irén, Írisz)

46 millió euróból épül új gyár Győrben

Offmedia- 2017.04.06. 09:35
3973
A Dana Hungary a megyeszékhely második legnagyobb foglalkoztatója lesz.
A Dana Hungary Kft. az amerikai Dana cégcsoport tagja, a cég 2005 óta van jelen Magyarországon, Győrben három gyára van, ahol mintegy hatszáz embert foglalkoztat.

Bob Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke arról beszélt, hogy a negyedik gyárral további kétszáz embert foglalkoztatnak majd, és a cég ezzel a megyeszékhely második legnagyobb foglalkoztatója lesz. A cég központi európai fogaskerékgyárával pedig az európai gépjárműipar növekedését segítik.

Bob Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az autóalkatrészeket gyártó és forgalmazó amerikai cégcsoport negyedik gyáregységének alapkőletételén Győrben 2017. április 5-én. A Dana Hu
Forrás:MTI Fotó: Krizsán Csaba
A cégcsoport a világ hat kontinensén 34 országban mintegy 27 ezer embert foglalkoztat. Februárban Ausztráliában már megnyitottak egy új gyárat, s ebben az évben Kínában és Amerikában is üzemet építenek.

Arjan Birk, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies európai ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a győri gyár földmunkálatai már elkezdődtek, és őszre elkészül az üzem. A termelés jövő év januárjában indul. Több mint ötvenezer kerékhajtás-egységet állítanak majd elő, de a tervek szerint a jövőben teljes hajtótengelyeket is készíthetnek.

A Dana Hungary Kft. partnerei közé tartozik mások mellett a Land Rover, a Volkswagen, a Jaguar, a Deere, a Ford, a General Motors és a Manitou.

Az Igazságügyi Minisztérium adatai szerint a vállalat nettó árbevétele 2015-ben 225 millió euró volt, amely 25,4 millió euróval haladta meg az előző évi árbevételt. Üzemi eredménye 16,1 millió euró volt, amely 6,8 millió euróval haladta meg a 2014. évit. A tavalyi adatok egyelőre nem ismertek.

A Dana új beruházása a vállalat központi európai fogaskerékgyára lesz.
Tányérkerék és kúpkerék az autóalkatrészeket gyártó és forgalmazó amerikai Dana cégcsoport negyedik gyáregységének alapkőletételén Győrben 2017. április 5-én. A Dana Hungary Kft. 14,5 milliárd forintból egy 13 ezer négyzetméter alapterületű gyárat épít.
Forrás:MTI Fotó: Krizsán Csaba
Az Európai Unión kívül az Amerikai Egyesült Államok lett Magyarország első számú export piaca, idén januárban 11 százalékkal nőtt a kivitel - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Dana Hungary Kft. 46 millió euróból (14,5 milliárd forint) felépülő 13 ezer négyzetméter alapterületű gyárának alapkőletételén Szijjártó Péter hangsúlyozta: 1710 amerikai vállalat mintegy százezer embert foglalkoztat Magyarországon.

A miniszter beszélt arról is, hogy Amerikából nagyon sok olyan politikai változás indul ki, amelyeknek komoly világgazdasági hatásai vannak. Példaként említette, hogy jóval "patriótább politikát folytat majd a jövőben", amely a magyar kormány szerint teljesen normális. A világ országainak éppen ezért az a legfontosabb feladata, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely által a legvonzóbb, a legjobb és a legversenyképesebb befektetési környezetet hozzák létre - mondta. Magyarország kormányának is ez a célja és ebbe jól illeszkedik a Dana legújabb fejlesztése, amelyet a kormány 2,9 milliárd forinttal támogat - hangoztatta.

Hozzáfűzte, ezért vezették be Európa legalacsonyabb társasági adóját, jelentős mértékben csökkentették a munkáltatók által fizetett szociális adót, az idén 27-ről 25 százalékra, jövőre pedig 22-ről 20 százalékra.

Bevezettek egy új adókedvezményt, amelynek értelmében a vállalatok a kutatás-fejlesztésre költött összegnek a dupláját vonhatják le az adóalapjukból. Úgy vélte, a digitális fejlesztési programban Magyarország legalább két évvel megelőzi az EU-t, mert jövőre másodpercenként legalább harminc megabit sebességű internet elérés válik lehetővé az országban, 2020-ra pedig az ország nagyobbik felében az internetelérési sebesség száz megabit lesz a tervek szerint.

Bob Pyle, a Dana Light Vehicle Driveline Technologies elnöke beszédet mond az autóalkatrészeket gyártó és forgalmazó amerikai cégcsoport negyedik gyáregységének alapkőletételén Győrben 2017. április 5-én. A Dana Hungary Kft. 14,5 milliárd forintból egy 13
Forrás:MTI Fotó: Krizsán Csaba
Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy az autóipar továbbra is zászlóshajója a hazai gazdaságnak, tavaly 7874 milliárd forint termelési értéket állított elő, amely minden korábbi rekordot megdöntött. Idén januárban pedig további hét százalékkal növekedett. Az ágazatban 154 957 ember dolgozik.

Hozzászólások