Keresés
-18O
Győr
2019.06.17., hétfő (Laura, Alida)

A "hiszti" és az anya-gyermek kapcsolat egyéb félreértései

Offmedia- 2017.02.28. 13:37
714
A főleg születési sérült csecsemőkkel, gyerekekkel foglalkozó Gézengúz Alapítvány győri intézete különleges csoportfoglalkozásokat tartott
A Gézengúz Alapítvány egyedülálló az országban. Főleg születési sérült csecsemőkkel, gyerekekkel foglalkoznak, az országban található intézményekbe messze földről viszik az aggódó szülők gyermekeiket. Nyugat-Magyarországon csak Győrben található meg az alapítvány, amely az elmúlt fél évben a DM „Együtt egymásért – Jótettekkel egy jobb világért” pályázatának köszönhetően csoportos foglalkozást szervezhetett 75 családnak.

A foglalkozás keretében a szülők és babáik részére a témák, a gyakorlatok és a játékok speciális kiválasztásán keresztül lehetőség volt szakemberek által nyújtott tanácsadásra és a szülőtársakkal való beszélgetésre. Főleg olyan problémákat érintettek, mint a mozgásfejlődés, etetési-, alvási problémák, a lelki egészség, anyai, szülői szerepek, a gyermekek jelzései. De a résztvevők egyéb témákat is felvetettek, amelyek mindenben családban gondot okozhatnak, ahol gyermek van: egészséges életmód, testvérféltékenység, akaratosság, nézessünk-e tévét a kicsivel vagy sem, önállóságra nevelés, krízis a családban..

A Gézengúz tapasztalatai alapján nagyon sok pár esetében téma, hogy mennyire kell bevonni az apákat a gyermek gondozásába, nevelésébe.  Sok szülő számára segítséget jelentett, hogy beszélgetni tudtak a várandósság, a szülés és a szoptatás kapcsán megélt negatív élményekről. Rengeteg a tévhit ezzel kapcsolatban, sok szülő aggódik, hogy helyrehozhatatlan sérüléseket keletkeztek az anya-gyermek kapcsolatban.  A csoportfoglalkozások ezek eloszlatására is jók voltak.

Egy másik kényes terület a "hiszti". A kisgyermek akarati–érzelmi életének támogatásával kapcsolatban is sok a bizonytalanság: a szülőknek gyakran jelent nehézséget értelmezni és kezelni a „hisztit”. A csoportfoglalkozások végeztével az alapítvány köszöni a támogatást, az Off Média pedig a közeljövőben részletesebben is foglalkozik ezzel a nem csak Győrben különleges intézménnyel.


Hozzászólások