Keresés
-18O
Győr
2020.05.27., szerda (Hella)

A magyar fiatalok idehaza akarnak élni

MTI- 2017.02.15. 11:27
531
Ezt a miniszter mondta, egy kutatásra hivatkozva
A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentése szerint egyre optimistábbak a magyar fiatalok. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, tavaly nyolcezer magyarországi és - első alkalommal - négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

A miniszter az eredményeket reménykeltőnek nevezte. Egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne - tette hozzá Balog Zoltán. A válaszok szerint a fiatalok hisznek abban, hogy a gyermek születése boldogságot hoz az életükbe, kevésbé jelent nekik gondot a munkavállalás, és jobban is törődnek az országgal. Emellett húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, pedig a szülőképes korban lévő nők száma folyamatosan csökken. 2004 óta tíz százalékkal nőtt a fiatal munkavállalók aránya, és öt százalékkal csökkent körükben a munkanélküliség.

Magyarországon az ifjúsági munkanélküliség az európai uniós átlag alatt van, a legfrissebb adatok szerint 11,9 százalék. Ezzel szemben Olaszországban ez az arány 40, Görögországban 44, Spanyolországban 43, Lengyelországban pedig 18 százalék.

Hozzászólások