Keresés
-18O
Győr
2019.06.18., kedd (Arnold, Levente)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • A vámosszabadi tábor még mindig nyitva, de egyre kevesebb a menedékkérő!

A vámosszabadi tábor még mindig nyitva, de egyre kevesebb a menedékkérő!

MTI- 2016.07.22. 09:17
415
Az ország egész területén tartózkodó menedékkérők száma 1300-ra csökkent a legfrissebb adatok szerint - írta a Magyar Nemzet.

Forrás:MTI-ÖS

A Vámosszabadin kialakított menekülttábor 2013 óta működik, habár ígéreteket lehetett hallani és olvasni a bezárásával kapcsolatban. Márciusban Kósa Lajos, a a Fidesz frakcióvezetője azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a Győrhöz köthető tábor csak ideiglenes fog működni. Ennek már három éve... A vámosszabadiak türelme azonban tényleg fogytán van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy májusban már nyílt levélben kérték a kormányt, hogy zárják be a tábort.


"Vámosszabadi, Győr és Győr környékének Győrben tanuló és dolgozó lakosai érdekében nyomatékosan kérjük Magyarország Kormányát, hogy a közbiztonsági veszély, illetve a jövőbeni migrációs bűncselekmények megelőzése érdekében, a 2013 óta ideiglenesen működő Vámosszabadi Befogadó Állomást a nyitáskor tett  (és azt többször megerősített) ígéretéhez híven zárja be! " - kérte nyílt levélben, ekkor már nyomatékosan a Vámosszabadi Önkormányzat.

 


 

A Magyar Nemzet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól kapott adatokra hivatkozva írta, alig 600-an vannak nyitott, 700-an pedig őrzött befogadó állomásokon, a déli határon bevezetett szigorítás és a nyugati határon folytatódó, kifelé tartó "szivárgás" miatt egyre kevesebb a menedékkérő.

A legnagyobb befogadó állomáson, Bicskén a BÁH szerint 362-en, Vámosszabadiban 160-an, Kiskunhalason pedig 52-en vannak, míg a tavasszal megnyitott körmendi táborban, ahol akár 300 embert is el tudnak helyezni, összesen 25-en tartózkodnak. A lap megjegyezte, hogy áprilisban és májusban 200 felett volt az oda vitt menekültek száma.

A szerb oldalon eközben jelentős a torlódás, mert csak azok kerülhetnek magyar területre, akik a tranzitzónát választják, emiatt Kelebiánál és Horgosnál több száz fős csoportok várnak átjutásra.

Az őrzött befogadó állomások majdnem teltház van a Magyar Nemzeti szerint: Kiskunhalason a lehetséges 500 helyett 427-en vannak, Békéscsabán a 185 helyből 165 megtelt, Nyírbátorban pedig a 105 helyre 102 menekült van.


Hozzászólások