Keresés
-18O
Győr
2020.08.05., szerda (Krisztina)

A város két híres szökőkútja szépült meg - fotók

Gyurina Zsolt- 2017.07.12. 11:05
3092
A felújítási program elemeként elkészült a Faun és nimfák-szökőkút valamint az Ölelkező formák nevű csobogó rekonstrukciója.
Az elmúlt évben Győrben teljesen megújult a megyeháza előtti téren található szökőkút, a Radó-szigeti Vénusz-szobor csobogója, valamint a Kuopio parkban található csobogó vízgépészete, szerkezete és környezete.

A munkálatok ebben az évben is folytatódnak, Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester és Fekete Dávid alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be a tervezett szökőkút-felújításokról. A program elemeként elkészült a Bisinger-sétányon található Faun és nimfák-szökőkút valamint a Rába Hotel előtti Ölelkező formák nevű csobogó rekonstrukciója. A munkálatokról a próbaüzem megkezdésével egy időben Fekete Dávid alpolgármester, a belváros egyik önkormányzati képviselője és Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be.

Forrás:OFF média
A Bisinger sétányon megtalálható műalkotás és szökőkút Kerényi Jenő alkotása, 1970-ben készült. A felújítás során a 9 méter átmérőjű medence mozaikburkolatát kicserélték, elvégezték a szükséges szerkezeti javításokat, a vízszigetelés, a repedések helyreállítását, megtisztították a mellvédfalat, a bronz szobrokat valamint a szobortartó kőtömböket. Az elavult és tönkrement vízgépészeti rendszert teljesen felújították, ezzel helyreállítva az eredeti vízképet. A szökőkút talapzatában újra működőképessé válik a világítás.

A Faun és nimfák szökőkúttal párhuzamosan rekonstruálták a Rába szálló előtti Ölelkező formák című műalkotást és csobogót is, melyet Borsos Miklós készített 1976-ban.

Forrás:OFF média
Hasonlóan a Bisinger sétányon látható szökőkúthoz, itt is kicserélték a medence mozaik burkolatát, megtisztították a kő mellvédfalat, magát a márvány szobortestet és az azt tartó tömböt, elvégezték a szerkezeti javításokat, a vízszigetelés, a repedések helyreállítását. Ezúttal is megtörtént a vízgépészeti rendszer teljes megújítása, a szakemberek új gépházaknát építettek, és vízforgatásos rendszert alakítottak ki. A szobor környezetében megszépült a zöldterület, a gyepesítés előtt automata öntözőrendszert is kiépítettek.

Forrás:OFF média
Radnóti Ákos a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a megújult szökőkutak egyelőre próbaüzemben működnek, tehát elképzelhető, hogy egy darabig, a beállítások tökéletesítéséig például nem mindig lesz víz a kutakban. De ez csak ideiglenesen fordulhat elő, tette hozzá.

A Bisinger sétányon megtalálható Faun és nimfák-szökőkút felújításának költsége mintegy nettó 19 millió forint, az Ölelkező formák rekonstrukciójának költsége közel nettó 8 millió forint volt.

A Győr-Szol híre alapján

Hozzászólások