Keresés
-18O
Győr
2021.03.05., péntek (Adorján, Adrián)

"Én is meglepődök, hogy még mindig lehet új mozdulatokat kitalálni"

Offmedia- 2017.08.21. 13:13
2200
Interjú Németh Ádámmal, az AForce1 vezetőjével.
Németh Ádám a győri AForce1 Tánc Sport Egyesület művészeti vezetője, elnöke, koreográfusa. Mára már több mint 300 fellépésük, 171 versenyük volt, valamint összesen 58 különdíjat és 551 dobogós helyet szereztek fennállásuk óta. A táncegyesületet onnan is felismerhetjük, hogy ők is részt vettek az EYOF megnyitó ünnepségén. A csapat 300 emberrel dolgozott együtt a megnyitó idején, a piros színű jelenetet adták elő a győri balettel együtt, 50 táncossal. A próbák a győri és a budapesti Arénában zajlottak.

Forrás:AForce1
Mit érdemes tudni a most megrendezett évadzáró gáláról?

A győri Nemzeti Színházban rendezték meg az AForce1 Tánc Sport Egyesület XI. évadzáró moderntánc gáláját - kezdi Németh Ádám, az egyesület vezetője. - Ami azért is volt különleges, mivel ez volt a XIII. Magyar Táncfesztivál nulladik napjának moderntánc napja. Nyilván ez egy fantasztikus élmény volt számunkra, mivel még sosem léptünk fel ilyen helyszínen, mint a Győri Nemzeti Színház.

Hány produkciót mutattak be a gálán?

A gálán összesen 6 városból, 10 tanár betanított 40 koreográfiájával léptünk fel, műsorszámaink két előadásban voltak megtekinthetőek.

Milyen eredményeket értetek el ebben az évben?

Idén 14 hazai bajnokságon vettünk részt, ezek között szerepel a tatabányai csoportjaink a Word Of Dance berlini, azaz nemzetközi versenyén való szereplése is. Ezek alatt a versenyek alatt 46 dobogós helyet sikerült elérnünk, ebből 11 különdíjunk, 31 aranyérmünk, 9 ezüstérmünk és 6 bronzérmünk lett az évadban.

Fejben állítjátok össze a koreográfiát vagy egymás után találjátok ki a mozdulatokat?

Először is ahhoz, hogy egy új koreográfiát összeállíthass, tisztában kell lenned önmagaddal és a stílussal melyet képviselni szeretnél a táncban, segítve az alkotási folyamatot. Egy előre kiválasztott zenére építem fel a produkciót. Fontos, hogy a produkció egyedi legyen és minden néző számára elérje a kívánt hatást. Ha szerkezetileg készen van a műsor,  akkor jöhet a műsorszám “csinosítása”, melyet mindig a dinamikus térformák és a táncosok karakterei tesznek izgalmassá.

Forrás:AForce1
Hogyan vannak elosztva a csoportok?

Minden esetben életkor és tudásszint alapján kategorizáljuk.  De egy profi csapatban például vannak középszintű táncosok is, mivel nagyon inspiráló számukra, ha náluk jobbakkal edzhetnek együtt, mellesleg ez a csapat többi tagját is motiválja, az edzőnek pedig kihívás.

Vannak olyan diákok, akik olyan szinten vannak, hogy esetleg taníthatnak is?

Igen, vannak,  nagyon büszke is vagyok rájuk, hiszen velem együtt tizen vannak tanárok és ebből öten az én tanítványaim voltak a kezdetek óta.

Hogyan sikerült a Fusion Dance Contest?

Nagyon jól sikerült, Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési központ adott helyet ennek az elsőre megrendezett, de mégis grandiózus eseménynek. Kiemelkedően sikerült, mivel a legtöbben erre a versenyre neveztek be az országból. A versenyre gyerek-junior és felnőtt korosztályban és csak hip-hop kategóriában lehetett nevezni. Körübelül 1700-an voltunk a helyszínen, ebből 30 tánciskola közel 1000 táncosa vett részt. 138 nagyon színvonalas produkciót láthattunk összesen. Az AForce1 TSE, mint versenyrendező volt jelen és showcase bemutatókkal készültek, 3 formáció lépett színpadra a tánciskola színeiben.  A versenyre amatőr,  profi és nívó kategóriában lehetett nevezni.  Rengeteg pozitív visszaigazolásokat kaptam a versenyről, sok ismeretlen szülő és táncos, edző  keresett meg engem, hogy megköszönjék és gratuláljanak, amit a Fusion versenye nyújtott számukra.  Ősztől kezdődik a Fusion Dance Contast 2018 szervezése, mely az idei versenyt is felül múlja majd.

Forrás:AForce1
Miért volt innovatív ez a verseny?

Attól, hogy ez nem csak egy verseny, hanem egy szakmai nap is egyben. Ha táncosként veszel részt ezen a versenyen, azért lehet különleges számodra, mivel szakmai képzéseken vehetsz rész a nap folyamán, ugyanakkor mindez egy fesztiváli hangulat keretein belül teszed, így nem érezheted annyira a versenyen tapasztalt stresszt. Itt valóban találkozhatsz az ország legjobbjaival és egy fantasztikus napot tölthetünk el együtt. Fontos volt a szervezésnél az, hogy mint néző, táncos és edző valamint zsűri is élvezd azt az élményt amit ez a nap nyújt számodra.

Hogyan választottad ki a zsűri tagokat?

Egy zsűri gárda összeállítása az egyik legfontosabb dolog. Ezen múlhat egy verseny presztizse, éppen ezért a londoni Studio68-ból hívtam el kiemelkedő instruktorokat, mint Kash Powellt vagy Ziga Mlakart - természetesen a  magyar táncszakma legjobbjai mellé. Más nemzetközi bírák meghívása a jövőben sem lesz másképp, ráadásul a meghívott zsűrik órákat is adnak majd a helyszínen, megmutatva kiválóságukat, így technikájukat bárki elsajátíthatja a nap folyamán.

Forrás:AForce1
A www.fusiondancecontest.com, angol és magyar nyelven is elérhető.  Az oldalon keresztül lehetett szavazni a nívó kategória lehetséges indulóira, aminek az volt a lényege, hogy közel 100 tánciskolára leadott szavazat, hozzásegíthette a tánciskolát a kategóriában való indulást, kvótát.  Az első tíz helyezett kapott lehetőséget arra, hogy a nívó kategóriában indulhasson a fődíjért ami 100.000 Ft és a nívó-díj volt. A weboldal az események menüben összegyűjti az aktív tánc időszak összes workshopját, évadzáró gáláját, amik Magyarországon zajlanak, időrendi sorrendben.

Most indul majd az AForce1 Tánc Sport Egyesület a XII. évada, melyre Szeptember 11.-én lesz a beiratkozás Győrben és Csorna, Tatabánya, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Sopron városokban. Már 4 éves kortól lehet csatlakozni, tánc előkészítő, hobby, kezdő, haladó és versenycsoportjainkba.  Ez az évad is nagyon különleges lesz, rengeteg programmal, fellépéssel és versennyel. További információ az egyesület honlapján www.aforce1hiphop.com érhető el!

Hozzászólások