Keresés
-18O
Győr
2020.12.03., csütörtök (Ferenc, Olívia)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Árak alakulása, társasházak, albérletek, tippek lakáskeresőknek és eladónak - győri ingatlankörkép

Árak alakulása, társasházak, albérletek, tippek lakáskeresőknek és eladónak - győri ingatlankörkép

Gyurina Zsolt- 2017.02.20. 12:39
6107
Győr drága, és csak tovább nőnek az ingatlanárak, mondja a szakértő. Interjú
Nyugat-Magyarország legjelentősebb ingatlanértékesítőjeként írja le az Openhouse Országos Ingatlan Hálózatot a győri iroda vezetője, Németh Adrienn. Az biztos, hogy a város egyik legismertebb ügynöksége, így széles ismeretekkel rendelkezik az ingatlanpiac alakulásáról.

OFF MÉDIA: Győrben jó az ingatlanosok élete manapság.

NÉMETH ADRIENN: Valóban pörög a piac. Egy reális áru lakásnál megesik, hogy reggel bekerül az iroda kínálatába, és estére elkel. Ez a városban található nagyvállalatoknak és a Kelet-Magyarországról idetelepülő munkaerőnek is köszönhető. Győr drága, éppen az előbb felsorolt keresletnek köszönhetően, és annak, hogy létezik fizetőképes kereslet. Ráadásul, véleményem szerint, az árak még nőni fognak. Ebben a pillanatban, ha összeadjuk a társasházak kínálatát, összesen háromezer darab lakás épül a városban. Jelenleg az új építésű társasházakban 300-350 ezer forintos az átlag négyzetméterár, a szakértők úgy saccolják, hogy ez 400-450 ezer forint közé emelkedik a nyárra. A Kelet-Magyarországról a munka miatt idetelepülő megveszi a panellakást, a panellakását eladó pedig az új építésű társasházi lakást. Sokan befektetésként vesznek lakást, hiszen a banki kamatlábak nagyon alacsonyak, a bankban tartott pénz szinte semmilyen hasznot nem hoz.
OFF MÉDIA: Mi volt tavaly a csúcs, amit kifizettek Önöknél egy ingatlanért?

NÉMETH ADRIENN: Mindig akad, aki hatalmas házban gondolkodik. Győrben találni nagy villákat, ezek közül némelyik nyolcvan-száz millió forintért cserélt gazdát, de nem ez a jellemző. Egy új építésű társasházi lakás ára ebben a pillanatban 15 és 25 millió forint között van, a sorházak, családi házak árai 25 millió forinttól felfele kezdődnek.

OFF MÉDIA: Mi a helyzet a CSOK-kal? Megdobta az árakat?

NÉMETH ADRIENN: Nem igazán, nem sok vizet zavar, ugyanis hatalmas önerő kell hozzá, sok feltételnek kell megfelelni, ezért sokan nem tudják igénybe venni.

OFF MÉDIA: Miért a társasházakat keresik?

NÉMETH ADRIENN: Mert erre van pénzük. Nyilván mindenki egy nagy családi házba költözne, de nem engedheti meg magának. Drága és a fenntartása is sokba kerül. Egy ötven négyzetméteres társasházi lakás 16-17 millió emelt szintű fűtéskészen, erre még a kulcsrakész állapotig négyzetméterenként minimum 40 ezer forintot rá kell számolni.

OFF MÉDIA: Jó üzlet társasházat építeni.

NÉMETH ADRIENN: Építkezik is boldog-boldogtalan. Úgy látszik, hogy tőke is akad... és kereslet is. A legnépszerűbb részek, mint mindig, Nádorváros, Révfalu, Víziváros. Kevésbé keresik Gorkijvárost, Újvárost, Szigetet. Ezek dinamikusan fejlődő városrészek, de még nem eléggé. De nyilván ezek a területek olcsóbbak.
OFF MÉDIA: Mire figyeljünk, ha ingatlant szeretnék vásárolni?

NÉMETH ADRIENN: Érdemes  leinformálni a vállalkozót, megnézni a korábbi munkáit, a cégjegyzékben utána nyomozni a vállalkozásnak, vannak-e esetleg hitelei, perei, illetve annak, milyen alapanyagokból építenek. Érdemes ingatlanirodán keresztül vásárolni, hisz az irodák is csak megbízható vállalkozóval hajlandók dolgozni, mindenkihez nem adjuk a nevünket.

OFF MÉDIA: Miért egyformák a társasházak? Laikus szemmel szinte mindegyik ugyanúgy néz ki. Kocka, szürke-fehér külsővel.

NÉMETH ADRIENN: Mert ma ez, a minimalista stílus a divat. Ezen kívül a belső térből eltűnnek a közlekedők, hiszen 40-50 négyzetméterbe igyekeznek két szoba plusz amerikai konyhás nappalit plusz fürdőt belesűríteni az építtetők. Nem biztos, hogy szerencsés. Nem tudom, hogy nyolc-kilenc négyzetméteres szobák mennyire élhetőek, de természetesen érthető, ha mindenki igyekszik az adott helyzetből a lehető legtöbbet kihozni.

OFF MÉDIA: Adjon tippet: Ön melyik területeit szokta ajánlani kedves ismerőseinek?

NÉMETH ADRIENN: Révfalut és Vízivárost, Nádorvárost, Gyárvárost. Értékálló negyedeket. Még olyan cég is akad, aki köti az ebet a karóhoz, és csak Révfaluban vagy Vízivárosban hajlandó fizetni a dolgozói albérletét.

OFF MÉDIA: Különleges a panellakások helyzete is. Egy időben nagyon népszerűtlenek voltak, mostanában mintha keresettebbek lennének.

NÉMETH ADRIENN: Sok fiatalnak remek lehetőség egy életpálya elkezdésére. Bár nem mindegy, hogy négy- vagy tízemeletes épületekről beszélünk. Árban is nagy különbség lehet.
OFF MÉDIA: Az albérleti piac is pörög?

NÉMETH ADRIENN: Ennek kapcsán már óvatosabban fogalmaznék. Most 70 ezer forinttól 130-150 ezer forintig lehet kiadni egy albérletet. Függ a nagyságtól, elhelyezkedéstől, kivitelezés minőségétől. Persze olykor ennél drágábban is, de az a kivétel, luxuskategória. Nagyon sok társasházi lakás épült, a kóros lakáshiány enyhült, emiatt pedig stagnálnak az albérleti árak. Igaz, az albérletet keresők utánpótlása is folyamatos. Győrben hatalmas a munkaerőhiány. Aki Kelet-Magyarországról idejön dolgozni, ott egy négy-öt szobás családi házat tízen pár millióért tud eladni. Ebből a pénzből Győrben egy panellakásra futja. Ha fiatal az ember, akkor viszont örül, ha albérletre jut pénze. Megjelent az ágybérlet is, persze inkább az egyetemisták körében. Folyamatosan keresnek meg minket cégek, akik a munkásaikat szeretnék elhelyezni, de a legtöbb albérletet  a tulajdonosok nem hajlandók kiadni munkásoknak. Félnek, hogy leélik - bár szerintem az egyetemisták több kárt tesznek a bérleményekben. A munkás ember reggeltől-estig dolgozik, hétvégén meg utazik haza a családjához. Nagy igény lenne a munkásszállókra.

OFF MÉDIA: Néha már ma is úgy érzi az ember, hogy a város egyes részei túlzsúfoltak, mindent beépítenek.

NÉMETH ADRIENN: Erre készülni kell. Épül be a város, és nem csak a belváros, idővel a mostani külvárosok és külső részek - Nyúl, Győrújbarát, Ménfőcsanak, Győrújfalú, Szentiván - is egyre inkább a szorosan vett belső részekhez fognak tartozni. Egy fejlődő nagyvárosnak ez a jellemzője.

OFF MÉDIA: Meddig tarthat a lakásárak növekedése? Nem lesz ebből újabb ingatlanlufi?

NÉMETH ADRIENN: Ameddig van fizetőképes kereslet, addig a határ a csillagos ég.


Hozzászólások