Keresés
-18O
Győr
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Átadták a Széchenyi István Egyetem új kollégiumát

MTI- 2017.09.05. 08:42
2732
Az 1120 személyes épület építését a kormány hatmilliárd, a győri önkormányzat hárommilliárd forinttal támogatta.
A tavaly elfogadott, mintegy kétszázmilliárd forintos kollégiumstratégia első beruházása volt a győri diákotthon, amely a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az olimpiai falu részét képezte. Az építést azonban nemcsak a sportesemény, hanem a növekvő hallgatói létszám is indokolta. A stratégiát átdolgozzák, mert Budapest nem rendez olimpiát, de ez nem érinti a keretösszeget, mert a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által kezdeményezett Jövőkép programnak is eleme.

Forrás:MTI Fotó: Krizsán Csaba
A győri kampuszon létrehozott tízszintes, húszezer négyzetméteres kollégiumot tavaly április elején kezdték építeni. Az épületben 550 szoba van, több közösségi teret és egyetemi lelkészséget is kialakítottak.

Palkovics László oktatási államtitkár az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén azt hangoztatta: a kormány kutatási és ipari innovációs politikájának elsődleges célja, hogy a magasan hozzáadott értékű tevékenységek arányát növelje. Ezt a célt szolgálják a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok a jövőben, ezek közül az első ilyen központ alapkövét Győrben tették le.

Palkovics László beszélt arról is, hogy a háromszáz éves hagyományokra visszatekintő felsőoktatási intézmény fontos erőforrása a hazai gazdaságnak és társadalomnak, mert részt vállal az üzleti szféra, a gazdasági és a helyi önkormányzati életben is.

Forrás:MTI Fotó: Krizsán Csaba
Borkai Zsolt, Győr Fidesz-KDNP-s polgármestere kiemelte: az egész ország számára hasznos fejlesztési irányokat tűzött ki maga elé a város, ilyen az egyetem erősítése is, amelyhez a kollégiumi férőhelyek bővítése is hozzájárul. Az új épület hosszú távú befektetés a jövőbe, ami a szakképzett munkaerő nevelését is segíti.

A Széchenyi István Egyetemnek öt kollégiuma van, amelyek összesen 2864 személyesek. Ezek közül a legnagyobb a most átadott új kollégium.

Hozzászólások