Keresés
-18O
Győr
2020.09.20., vasárnap (Friderika)

Borkai Zsolt: 55 milliárdból gazdálkodhat Győr az idén

Offmedia- 2017.02.02. 10:49
1393
"Ebből markáns és jó évet lehet megvalósítani", de érdemes okosan gazdálkodni és készülni, mert a bevételi oldal legnagyobb részét adó iparűzési adó mértéke jövőre csökken
A Városházán tartott sajtótájékoztatón ismertette Győr város 2017-es költségvetését Borkai Zsolt polgármester, Fekete Dávid alpolgármester társaságában.

Borkai Zsolt azzal kezdte mondandóját, hogy közelte: az idén 55 milliárd forint áll Győr rendelkezésére - "Ebből markáns és jó évet lehet megvalósítani". Ez a főösszeg évek óta a legmagasabb, de hozzátette: érdemes készülni a következő évre is, ugyanis 2018 január első napjával az iparűzési adó mértéke 1.8 százalékról 1.6 százalékra csökken, ez befolyásolhatja a bevételi oldalt.

A tervezett büdzséből 18 milliárd jut városfejlesztésre, 20 milliárd az intézményhálózat magas színvonalú fenntartására.

A legtöbb bevétel idén az iparűzési adóból várható, körülbelül  21,5 milliárd Ft.  Gépjármű- és ingatlanadóból 3.6 milliárd Ft várható. Bár az oktatás elkerült a győri költségvetésből az államhoz, 4.9 milliárdot még így is el fog költeni ezen a területen a város. Mintegy 870 millió forintos tartalékalapot képeznek, ebből lehet költeni az idén, ha valami váratlan adódik.

Borkai Zsolt polgármester és Domanyik Eszter, az önkormányzat Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztályának vezetője
Forrás:Off Média
Borkai Zsolt sorolta a felújításokat, fejlesztéseket is, ezekből szemezgetünk: a Bécsi kapu tér megszépítésére 900 millió jut (ebben kormányzati támogatás is van), az Ifjúság körútra 200 millió, a Rába kettős híd díszkivilágítására 120 millió, az Erzsébet ligeti óvoda fejlesztésére 380 millió, az Árpád úti parkolóház és multifunkciós épület megépítésére mintegy 2 milliárd Ft, a Vásárcsarnok fejlesztésére pedig összesen 3 milliárd Ft. Városüzemeltetési feladatokra egymilliárd forint szerepel a büdzsében.

Az idei év egyik legnagyobb feladata az Ifjúsági Fesztivál megrendezése lesz, az EYOF  természetesen a bevételi és a kiadási oldalon is megjelenik. Borkai Zsolt kifejtette, hogy az állam és az önkormányzat közös finanszírozásában új egyetemi kollégium építésével is erősítik a felsőoktatást, az állam 6 milliárdos támogatása mellett  a város része 3 milliárd Ft.

Elhangzott, hogy az önkormányzat továbbra is kiemelten támogatja a város kulturális életét, "az erre fordított összeg más megyei jogú városok kiadásával összevetve az egyik legnagyobb" - mondta el a polgármester, - "de lehet, hogy a legnagyobb". A sporttámogatás egymilliárdos összege pedig jóval meghaladja a korábban elfogadott mindenkori költségvetés egy százalékos értékét. Borkai Zsolt hangsúlyozta, hogy az élsport mellett az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport is kiemelt figyelmet kap a városban.

A költségvetést február 24-én tárgyalja a közgyűlés, és a polgármester reményei szerint el is fogadja.

Kapcsolódó cikkekHozzászólások