Keresés
-18O
Győr
2019.06.19., szerda (Gyárfás)

Borkai Zsolt döntött! Marad a kémény!

Offmedia- 2016.11.28. 16:03
1979
A mai napon Borkai Zsolt polgármester, a Győrszol Zrt. felett 100 %-os tulajdonosi jogokat gyakorló Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében, arra kérte Sági Géza elnök-vezérigazgatót, hogy ne robbanttassa fel a kéményt, amely az egykori olajgyár területén, Sziget városrészben áll.

Bár a robbantáshoz szükséges minden engedély, hatósági dokumentum a Győrszol Zrt. rendelkezésére áll, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ pedig hivatalosan is kimondta, hogy nem nyilvánítja műemléknek a kéményt, azonban Borkai Zsolt a mai napon hosszasan egyeztetett Sági Gézával, és végül a kémény megtartása mellett döntöttek.

Forrás:OFF Média

Korábbi felvétel
Forrás:OFF Média

A polgármester elmondta: „Győr büszke múltjára, jelenére, azonban mindig a jövőbe is kell, hogy tekintsen. Ezért ha vannak ésszerű érvek és logikus megoldások arra vonatkozóan, hogy a múlt és jövő megférjen egymás mellett, akkor azt Győr városa mindig támogatta és támogatni is fogja. A kémény egyfajta szimbóluma Győr ipari múltjának, azonban funkcióját, jelentőségét elveszítette, és jelen környezetébe már nem illik. A Forster Központ hivatalos állásfoglalása alapján nem minősül műemléknek sem, az indoklásban az áll, hogy műemléki értéket nem képvisel. Mindezek ellenére ma azt a döntést hoztam, hogy leállítatom a kémény holnapi felrobbantására vonatkozó, a Győrszol Zrt. által előkészített folyamatokat. Ha van olyan megoldás, amely az értékesítésre szánt területen lehetővé teszi a kémény megtartását, környezetbe illesztését, akkor biztos vagyok benne, hogy a tehetséges építészek azt meg fogják találni. A kémény sorsa ettől kezdve tehát már a szakma kezében van, akik reményeim szerint egy olyan koncepciót tudnak a jövőbeli tulajdonos asztalára letenni, amelyben a múlt és a jövő is jól megfér egymás mellett.” – zárta gondolatait Borkai Zsolt.

Hozzászólások