Keresés
-18O
Győr
2020.08.08., szombat (László)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Dr. Zacher Gábor: "Négy és fél millió magyar él pszichoszociális gettóban"

Dr. Zacher Gábor: "Négy és fél millió magyar él pszichoszociális gettóban"

Gyurina Zsolt- 2017.02.16. 14:40
12591
Mobiltelefon, számítógép, koffein, nikotin, alkohol, munkaalkoholizmus, gyógyszerek, vásárlás, szex, edzés, drog, játék... A függőség témakörének legnagyobb hazai szaktekintélye tartott előadást Győrben, a kamara épületében
Csütörtökön a Kereskedelmi és Iparkamara épülete adott otthont Győrben az I. Prevenciós Konferenciának, amelynek témáját mindennapi függőségeink szolgáltatták, ezen belül kiemelten a drog hatásai a vállalkozói és a civil szférára. Az előadók közül a legnagyobb név, kétségtelenül Dr. Zacher Gábor volt, ő is zárta a napot, mintegy a végére hagyva a csattanót.

Dr. Zacher Gábor főorvos, a Honvéd kórház sürgősségi osztályának vezetője a telt ház előtt kifejezetten közönségszórakoztató előadással készült, igyekezvén bő egy órában felsorolni a legfontosabb megállapításokat. Függőségekkel teli világban élünk. Mobiltelefon, számítógép, koffein, nikotin, alkohol, munkaalkoholizmus, gyógyszerek... Vásárlás, szex, edzés, drog, játék... Mind-mind függőségeinkhez tartoznak.
Azért, hogy függők vagyunk,  40-60 százalékban a gének felelősek, a maradékért, vagyis nagyjából 50 százaléknyiban pedig a szociális minta. Az, amit otthon látunk. Ha gyerekként azzal szembesülünk, hogy édesapa ül a számítógép előtt és játszik, anya naponta órákon át sorozatokat néz, akkor mi magunk is könnyebben válunk valamilyen függőség rabjává. "Négy, négy és fél millió magyar ma pszichoszociális gettóban él" - hangzott el a megdöbbentő szám. "Ez ezt jelenti, hogy sorozatokat néz, mert számára ez a menekülés, a túlélés záloga."

FÜGGŐSÉGEINK SZÁMOKBAN
- Aki 3 éven át napi 150 miligramm koffeint fogyaszt, az az orvosi fogalmak szerint már függő - ez napi két és egynegyed kávéscsészét jelent.
- Ma Magyarországon fejenként 14 liter, 96 százalékos alkoholt iszik meg mindenki - persze átlagolva a teljes mennyiséget.
- 800 ezer alkoholista van, 3.5 millióan nagyivók, évente 30 ezren halnak meg az alkoholizmus okozta megbetegedésekben
- Az átlag magyar 5.5 órát tölt a televízió képernyője előtt naponta
"A szorongás, a lehangoltság, a bűntudat, az ürességérzés, a reménytelenség tartós érzése egyfajta űrt képez az emberben, amelyet kémiai anyag vagy szenvedélyszerű viselkedés könnyen kitölt" - vázolta fel  az előadó. A szorongásokat persze valahogy oldani kell.  "Igenis szükségünk van rá, hogy időnként ne csináljunk semmit. Hogy három napon át csak lézengjünk otthon, nézzünk ki a fejünkből." A függőségben szenvedőnek pedig kell a segítő kéz, mert egymagában olyan, mint aki egy kör közepén áll: ha körbeforog, látja a részleteket, de csak egy kívülálló látja az egészet.

A téma hazai szaktekintélye hosszabban beszélt az alkoholizmusról, kiemeltebben a fiatalok alkoholizmusáról. Az alkohol jó problémamegoldó, hiszen egy gátlásos kamasz két felestől önbizalmat önt magába. Csak ahhoz, ebből ne nőjön ki egy felnőttkori alkoholizmus, kellene egy, az egész problémához megfelelően hozzáálló családi háttér.

Hasonló témában ajánljuk:
LÉLEKTANI HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐK
- Nehéz gyerekkor
- Szülők hiánya
- Beilleszkedési nehézségek
- Karakterfejlődés zavarai
"Elég lenne, ha támogatóan állnánk hozzá gyermekeinkhez, nem pedig számonkérően. Ha rossz jegyet hoz, nem leszidni kell, hanem azt mondani neki: nem örülök, de tudom, hogy ki fogod javítani. Amikor én gyermekként, életemben először berúgtam, nekem édesanyám csak annyit mondott: tudom, hogy ismerni fogod a kereteidet. A szeretetinjekció a legfontosabb, de ma ez nagy hiánycikk."

Zacher Gábor előadása végén szólt pár szót a lehetséges jövőről. Ma még elképzelni sem tudjuk, milyen függőségek várnak ránk évek múlva. A mobiltelefonról, a számítógépekről vagy éppen a Facebookról húsz éve nem is hallottunk, vagy nem feltételeztük, hogy ennyire kiszolgáltatottá tesz minket.  Szlogenje szerint: függőség nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Kérdés, hogy hol húzzuk meg a határt... Hogy felmérjük, hol is van az a bizonyos határ, elég lenne használni a fejünket, de manapság talán ez az egyre nehezebb: józan ésszel gondolkodni.

Hozzászólások