Keresés
-18O
Győr
2020.09.20., vasárnap (Friderika)

Egyre több az elpusztult állat az adyvárosi tóban

Offmedia- 2016.07.27. 11:11
551
Az elmúlt években az adyvárosi tó jelentősen megszépült, a környezet új irányt vett. A felújítás 200 millió forintból valósult meg. Akadnak olyanok, akik nem tudják megbecsülni ezt az ajándékot és szemeteléssel csúfítják környezetüket. Ezzel nemcsak a tó képét pusztítják, hanem a vízben élő állatokat is.
Vödörszámra találni elpusztult halakat és már egy kacsa is az áldozatok közé került - számolt be a kisalfold.hu.

"Június vége óta pusztulnak a halak, pár napja két elhullott kacsát is láttam a tóban. Napi beszédtéma a tó partján, hogy vajon az oxigén kevés a tóban vagy valamilyen szennyeződés került a vízbe. Az utóbbi években megszépült a tó, öröm ide jönni feltöltődni. Kár, hogy nem mindenki vigyáz a környezetére. Elkeserítő látni, hogy sok szemét úszik a tóban" - nyilatkozta Türk Béla, adyvárosi lakos a kisalfold.hu-nak. Hozzátette, hogy tudomása szerint a terebélyesedő hínár nem rontja a víz minőségét viszont a látványt elcsúfítja. Úgy gondolja, hogy ha amurokat telepítenének a tóba sokkal jobb hatása lenne, mivel a növényevő halak elpusztítanák a hínárt.

Nagy Csaba a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere a kisalfold.hu-nak elmondta, hogy a tó rendeltetése mesterségesen létrehozott, zárt rendszerű csapadékvíz elvezetésre és tárolására alkalmas állóvíz-felület. Egy vízi létesítmény, ami nem horgász- vagy halastóként funkcionál. A nagy teljesítményű szökőkút a víz oldott oxigén tartalmát növeli, ennek ellenére előfordul, hogy halak pusztulnak el tóban. Az elpusztult élőlények eltávolításáról gondoskodnak.

"Az adyvárosi tó az elmúlt években több jelentős fejlesztésen esett át, 200 millió forintot költöttünk a tó és környezete rendbetételére. A kikapcsolódást többek között sétányok, pihenőpadok teszik kellemesebbé. A szomszédos várjátszótérre Győr más negyedeiből is jönnek gyerekek a szüleikkel.

Ennek tükrében szomorú látni, hogy sokan szemetelnek a tóba, a tiltás ellenére pecáznak. Arra szintén van példa, hogy a kifogott, sérült halakat visszadobják a vízbe. A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy a tó kellemes pihenést nyújtson a környéken élőknek. Napi szinten történik az utcai hulladékgyűjtő edények ürítése, a hínárt évente kaszáljuk, a nádat vágjuk" - közölte Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere, Adyváros önkormányzati képviselője a kisalfold.hu-nak.

Forrás: kisalfold.hu

Hozzászólások