Keresés
-18O
Győr
2021.01.15., péntek (Lóránt, Loránd)

Elkezdődött a szúnyogirtás

Offmedia- 2017.05.26. 12:12
865
A Győr-Szol Zrt. az idei szezonban első alkalommal végzett földi melegködös szúnyoggyérítést.
Elsősorban a város egyes vizes élőhelyei környezetében kerül sor földi melegködös kémiai gyérítésre, azokon a helyszíneken, ahol a tocsogókban, álló és pangó vizekben kedvezőbbek a vérszívók fejlődésének körülményei. A beavatkozás elsősorban annak megelőzését szolgálja, a szúnyogok a vizes-erdős területekről nagy számban kerüljenek a lakott területekre.

A gyérítéssel érintett területek:

Gyirmót, Püspökerdő, Holt-Marcal, Marcal II. kiserdő, Sárás, Bácsai csatorna, Likócs, a Jedlik-híd tól az Aqua Sportközpontig terjedő terület, Aranypart I-II.

Forrás:Illusztráció
A földi gyérítésre használt eszközről:

A meleg köd képzésére, kémiai szúnyoggyérítésre alkalmas IGEBA típusú készülék 60 literes vegyszertároló és 5,5 literes üzemanyag-tartállyal, valamint a hordozó gépjármű fülkéjéből vezérelhető távirányító berendezéssel rendelkezik.  Egy különböző szögben állítható ködcsövön keresztül juttatja ki az alkalmazott, úgynevezett fehér olaj és biocid keverékéből álló anyagot. A kihordási teljesítménye beállítástól függően 30-95 liter/óra.

A berendezést elsősorban sűrű növényzetű, lombos fás, bokros területeken, parkokban, zöldövezetekben alkalmazzák, ahol a légi gyérítés nem elég hatékony.  A felmelegített vegyszer ködként terül el a környezetben, szélcsendes időben nagy területen. A meleg a szúnyogokat élénkebb mozgásra, repülésre készteti, így a fák, bokrok tövében, levelek alatt meglapuló vérszívók bele szállnak a vegyszeres ködbe és elpusztulnak.

Hozzászólások