Keresés
-18O
Győr
2021.01.20., szerda (Fábián, Sebestyén)

Szigorúbb ellenőrzéssel és kampánnyal a zugszemét ellen

Offmedia- 2017.09.22. 09:42
1149
Akár 50 ezer forint is lehet a helyszíni bírság.
Tovább fokozza az ellenőrzést a hulladék kommandó, miközben a szemléletváltás érdekében kampányfilm készült, amelyet a Győr+ Televízióban is láthatnak a győriek. A Győr-Szol Zrt., a győri közterület-felügyelet és városi rendőrkapitányság közös akcióinak eddigi eredményeiről és a tervezett lépésekről számoltak be sajtótájékoztatójukon az érintett szervezetek képviselő, valamint Radnóti Ákos alpolgármester.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a kampányfilmet, mellyel felhívják a lakosság figyelmét a problémára.

A tájékoztató kisfilm rövidebb...
"Bár a zugszemét 2014-ben is jelentős probléma volt a városban, akkor még csak 63 eljárás indult illegális hulladéklerakás miatt. Szisztematikus munka és széleskörű együttműködés kezdődött, sőt a közterület-felügyelet állományát is növelték. A fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően 2015-ben már 200, 2016-ban pedig mintegy 400 feletti volt az eljárások száma" – mondta el Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester.

Hozzátette, a város különböző területein lerakott szemét mellett probléma a szelektív szigetek helytelen használata is, pedig a legális hulladék elhelyezésének lehetősége mindenki előtt nyitott, a szelektív szigetek mellett a hulladékudvarokban és a kihelyezett hulladékudvarokban is. Ráadásul ezek használatával a hulladékelszállítási számla is csökkenthető.

Az alpolgármester kiemelte: a fokozott ellenőrzések mellett szemléletváltásra is szükség van, hiszen csak 2016-ban közel 70 millió forintot költött a város az illegális szemét eltakarítására. Ezért indult korábban például a Győr-Szol Zrt. és a Győr+ Média Kuka Berci kampánya, és ezért készült az a tájékoztató kisfilm is, amely internetes felületek mellett a Győr+ Televízióban is látható lesz.

és hosszabb változata:
Truka István, a győri-közterület felügyelet vezetője hangsúlyozta, sajnos továbbra is magas az illegális lerakások száma, idén (augusztus 31-ig) 593 esetben intézkedtek. A figyelmeztetés mellett éltek a helyszíni bírság lehetőségével, ami 5000 és 50000 forint közötti összeg lehet, ám szabálysértési eljárások is indultak, amely során ezen összeg többszörösét is kiszabhatják. Mindemellett előfordult, hogy veszélyes hulladék lerakása miatt bűntetőeljárásra is szükség volt. Nagy Miklós alezredes, győri kapitányságvezető-helyettes hozzáfűzte: a hulladék kommandó keretében létrejött együttműködés révén sokkal hatékonyabbak, mint a korábbi, külön-külön végzett ellenőrzések esetén. Mint mondta, bár sok esetben a büntetés az egyetlen visszatartó erő, hosszú távon a nevelés, a környezettudatos gondolkodás lehet csak célravezető. A mostani kampány is ezt a célt szolgálja.

Győrben 160 feletti a hulladékszigetek száma, emellett 7 állandó hulladékudvar is segíti a város tisztán tartását.

Hozzászólások