Keresés
-18O
Győr
2021.03.03., szerda (Kornélia)

Ez a győri srác bakelit lemezekből készít órákat

Erdélyi József Attila- 2016.11.10. 13:49
17028
Loránd a piacon szerzi be a bakeliteket egy pártól, hogy néhány ezer forinttal segítse anyagilag őket.

Még csak november közepén járunk, de lassacskán mindenki megérzi a karácsony előszelét. Ez persze főként abban nyilvánul meg, hogy sorra járjuk az üzleteket és azon törjük a fejünket, hogy idén mivel fogjuk meglepni szeretteinket. Habár az ünnep inkább az anyagias és ötlettelen meglepetések időszaka lehetne, ne felejtsük el azokat se, akik saját maguk állnak neki ajándékokat készíteni. Abban egyetérthetünk, hogy az ilyen fajta hozzáállás sokkal közelebb hozza az embereket egymáshoz, minthogy pár ezer forint feláldozásával minél gyorsabban letudjuk magunk mögött az egész ünnepet…

Talán ennek szellemében fogalmazódott meg öt évvel ezelőtt Demeter Lorándban, hogy karácsonykor valami egészen egyedi dologgal lepje meg a szívének kedves embereket.

Demeter Loránd munka közben.

Már 5. éve, hogy a barátaimnak karácsonyra, valami kézzel készített ajándékot csinálok. Minden évben csillogó szemmel bontják ki a csomagolást, és tudják jól, hogy valami olyan dolgot kapnak, ami nem egy 5 perces bemegyek a boltba és megveszem az első porfogó típusú ajándék lesz. Mindig valami újrahasznosított ajándékot kaptak. Pár éve, hogy elkezdtem a bicikliszerelésből maradt alkatrészekből, lámpákat, dísztárgyakat és ékszereket készíteni
– mesélte nekünk Lóri.

Mivel a srác tavaly, egy igazán különleges dologgal akarta meglepni barátait, kilátogatott a helyi piacra, hátha belebotlik valami nem mindennapiba. Ezt nagyon jól tette, hiszen ekkor találkozott azzal a házaspárral, akik bakelit lemezeket árultak. Loránd rögtön tudta, hogy mi lesz a következő meglepetés:

Elmentem egyik vasárnap a piacra és egy nagyon kedves házaspártól vásároltam pár bakelit lemezt, - hozzájuk mai napig visszajárok - hogy pár ezer forintért vegyek tőlük lemezt és ezzel segítsek nekik anyagilag –
mondta. A lemezeket ugyanakkor nem a lemezlejátszóba szánta, hanem időt nem spórolva elkezdett órákat gyártani belőlük.


A barátaim el voltak ájulva a tavalyi ajándékoktól és mindenki elkezdett biztatni, hogy ezek nagyon jó ötletek, és tudták jól hogy képes vagyok még többre is – folytatta a győri srác. Igazuk volt, hiszen Lóri már rutinból fogja meg a nagyapjától örökölt lombfűrészt és alakítja ki az órák formáját.

Hogy miért pont bakelit? Szeretek bakelittel dolgozni, mert a bakelit hideg fekete és kemény, de átformálom és melegséget adok bele, és színessé varázsolok vele egy szobát, irodát, folyosót, műhelyt. Hiszem, hogy a tárgyaknak is van spirituális energiájuk, és ha valamibe energiát öl a készítője és szeretettel készíti, azt az energiát a tárgy magába szívja, és azt fogja sugározni. E szempontból az órák a legmegfelelőbb tárgyak a lakásban, napi többször is ránézel, egy kicsit csodálkozol a szépségén, feltölt és áldod az teremtőt, hogy még van 5 perced elkészülni, vagy pont fordítva – magyarázta Lóri.

A bakelit újrafelhasználása nem új keletű dolog, amivel Loránd is tisztában van, de tény, hogy az anyag újragondolásával, egy keveset Ő is tud tenni a környezetéért: Nem vagyok egy Greenpeace-es aktivista, aki zöldnek lát mindent és meg akarja menteni a világot, de nem veszem meg az épp aktuális trendnek megfelelő, 2 éven belül tönkremenő, műanyag termékeket, csakhogy elmondhassam, hogy már nekem is van egy és büszkén álljak be a sorba. Viszont, ami másnak már szemét az nekem érték, ha meglátok benne valamit és megragadom, egy kis hozzáértéssel és kézügyességgel gyönyörű dolgokat lehet belőle csinálni. Az általam készített órák nem állnak semmilyen sorba, nem követnek trendeket, olyanok, mint amilyenre Te szeretnéd, a Te stílusodnak megfelelő, amire szívesen nézel rá.

Ha megtetszettek az alkotások és szívesen látnál Te is egy bakelitórát az otthonodban, akkor a következő elérhetőségeken veheted fel a kapcsolatot Loránddal:

VeLorand
Demeter Loránd
Hozzászólások