Keresés
-18O
Győr
2019.06.17., hétfő (Laura, Alida)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Falomlás az evangélikus óvodában: egy szakszerűtlen nyílásbefalazás a felelős

Falomlás az evangélikus óvodában: egy szakszerűtlen nyílásbefalazás a felelős

Offmedia- 2017.02.17. 16:30
826
Az Evangélikus Egyházközség sajtónyilatkozata a szakértői vizsgálat után: nem felelős a tervező, a generálkivitelező és alvállalkozó
Három hete írtunk arról, hogy egy bejelentés szerint a Péter Sándor utcában található Evangélikus Sziget óvodájának felújításakor majdnem a gyerekekre omlott az egyik fal. Akkor megszólalt Csorba János, a Győri Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és a kivitelező West Hungária Bau Kft. szóvivője is, de részletes felvilágosítást csak a szakértői vizsgálat utánra ígértek. Most megkaptuk a vizsgálattal kapcsolatos beszámolót.

"Jelen sajtónyilatkozatot az Evangélikus Óvodában, 2017. 01. 26-án történt káreseménnyel kapcsolatban adjuk ki a Győri Evangélikus Egyházközséggel, mint megrendelővel és a WHB generál kivitelezővel közösen azon építésügyi szakértői vélemény alapján, melyre a megrendelő adott megbízást egy építésügyi szakértőnek.

A káresemény az adott napon 14 óra tájban következett be, az épülő tornaterem falának szakaszos betonozása során. A tornaterem fala közvetlen az óvodaépület 30 cm vastag, tömör, térlezáró téglafala mellé épült szakaszos betonozással, a kiviteli és a statikai terveknek megfelelően a technológiai utasítások betartása és folyamatos műszaki ellenőrzés mellett. Mindezek ellenére a fal átlyukadt és beton folyt be az óvoda egyik helyiségbe.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy egy jóval korábbi szakszerűtlen nyílásbefalazás játszott szerepet a káresemény bekövetkezésében. A fal mindkét oldalát vakolat takarta, melyen semmiféle repedés nem utalt a korábban befalazott nyílásra és korábbi terveken sem került feltüntetésre, ezért az esemény nem volt előre látható.

Az előzetes hangulatkeltő híresztelésekkel ellentétben az óvodai csoportban nem tartózkodott senki, olyannyira, hogy az építőmunkások jelezték az óvoda vezetőjének az esetet. A területet munkaterületté nyilvánították, így az azonnal lezárásra került, majd megkezdődött a kármentés. A statikus tervező még aznap megvizsgálta az épületet és a megrendelő kérésére nyilatkozatot adott ki az épület állékonyságával kapcsolatban, mely szerint az eset nem veszélyezteti az óvoda működését.

A vizsgálat megállapította, hogy a munkavégzés a kiviteli tervek alapján valósult meg, az építész, a statikus. a B.E.T. (Biztonságtechnikai Egészségvédelmi Terv) és a kockázatértékelés szerinti útmutatás alapján. Az esettel kapcsolatban a tervezőt, a generál kivitelezőt és alvállalkozóit felelősség nem terheli, mivel az előírások szerint jártak el. A helyreállítási munkálatokat a generálkivitelező a vállalt határidőre elvégezte és már vissza is adta a felújított csoportszobát az intézménynek."

Hozzászólások