Keresés
-18O
Győr
2020.09.27., vasárnap (Adalbert)

Fél évre bezárt a Székesegyház

Offmedia- 2017.05.19. 11:42
1482
Május 15-től novemberig nem látogatható Győr ékköve, a miséket a belvárosi plébániához tartozó templomokban tartják meg.
A közelmúltban kívülről már megújult a győri Nagyboldogasszony-székesegyház, a Káptalandomb díszének belső tere pedig ezen a nyáron nyeri vissza eredeti szépségét. A felújítási munkálatok első szakaszában a templom zárva tart, de nem maradnak el a székesegyházi szentmisék, ezeket a belvárosi plébániához tartozó templomokban, változatlan időpontokban mutatják be. Eszerint:

- Hétfőtől szombatig a reggeli, 6 óra 45 perckor, valamint az esti, 18 órakor kezdődő szertartások a Rákóczi Ferenc utca 6. szám alatti Magyar Ispita-templomban lelnek otthonra.

- A vasárnapi és az ünnepnapi szentmiséket az orsolyita nővérek Apáca utca 41. szám alatt található Szent Anna-templomában mutatják be 8 óra 30 perckor, 10 órakor, 12 órakor, valamint 18 órakor.

- A kiemelt ünnepek alkalmával a székesegyházi szentmiséket a Loyolai Szent Ignác bencés templomban vagy a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban celebrálják.

- A szentségi házasságkötésre készülő pároknak a Magyar Ispita-templomot, az orsolyita nővérek Szent Anna-templomát, a révfalui Szentháromság-templomot, valamint a Szent Imre-templomot ajánlják az esküvő helyszíneként.

Forrás:OFF média
A felújítást az épületgépészeti, a hangosítási rendszer és a biztonsági rendszer korszerűsítésével és a burkolat kicserélésével kezdik. A burkolat sokkal szebb lesz: a járólapok helyett mészkőre cserélik. Restaurálják a Könnyező Szűzanya oltárát is. A felújítás első szakasza várhatóan fél évig tart majd.

A második szakaszban következik a beázások miatt megrongálódott, Franz Anton Maulbertsch osztrák festő által a 18. században festett mennyezetfreskók helyreállítása. A mellékoltárok, festmények, szobrok, fal- és márványfelületek is megszépülnek. A remények szerint a munkák végeztével a Székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét.

A szervezők arra kérik a híveket, hogy kiemelt figyelemmel kísérjék az ünnepek liturgikus rendjéről, helyszínéről szóló hirdetéseket.

Hozzászólások