Keresés
-18O
Győr
2020.09.21., hétfő (Máté, Mirella)
  • Főoldal
  • Hírek
  • Helyi
  • Filmeket is nézhetünk a különleges Radó-szigeti szökőkút vízfüggönyén - fotógaléria

Filmeket is nézhetünk a különleges Radó-szigeti szökőkút vízfüggönyén - fotógaléria

Offmedia- 2017.07.21. 11:19
4977
A Radó-sziget csúcsához telepített szerkezet napközben szökőkútként üzemel, napnyugta után vetítővászonként.

Újabb látványos attrakcióval gazdagodott Győr a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál elhelyezett különleges, úszó szökőkúttal – jelentette be csütörtök este közös sajtótájékoztatón Borkai Zsolt polgármester, Fekete Dávid alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, és Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester.

KÉPEK A SZÖKŐKÚT AVATÁSÁRÓL, AZ VÍZFÜGGÖNYRE VETÍTETT ELSŐ FILMEKRŐL (FOTÓK: OFF MÉDIA):


A Radó-sziget csúcsánál kialakított szökőkút mintegy háromszáz négyzetméteres, legyező alakú vízfüggönyére képek, filmek vetíthetőek, így a folyópartokról élvezhetik a látványos attrakciót az arra járó győriek és turisták. Mától működik rendszeresen, a vetítésekre értelemszerűen napnyugta után kerül sor, hiszen ekkor láthatóak jól a képek, a vízkép napközben is működik. A szökőkút vízjátéka minden nap 9–22 óráig látható.

Augusztus közepéig 21 óra 15 perckor és 21 óra 45 perckor rövidfilmeket vetítenek a vízfalra, ezt követően 20 óra 15 perckor, 21 óra 15 perckor és 21 óra 45 perckor szintén rövidfilmek lesznek láthatóak a vízen.

A filmvetítések előtti percekben a vízjáték és a fények megváltozása jelzi a kezdést. A következő hetekben az EYOF-hoz, illetve az Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz kapcsolódó imidzsfilmek lesznek láthatóak, majd az aktualitásokhoz kapcsolódóan változik a repertoár.

A szökőkút létesítéséről és üzemeltetéséről az önkormányzat egyeztetett, illetve írásos megállapodást kötött az érintett horgász- és sportegyesületekkel, a működés nem zavarja ezeket a tevékenységeket, a sportesemények lebonyolítását. Ehhez hasonlóan a környező lakóingatlanok és egyházi intézmények nyugalma sincs veszélyben, 22 óra után éppen a nyugalom megőrzése érdekében nem működik a létesítmény.

A szökőkút és az úszómű leírása

A szökőkút egy úszóművön kapott helyet. Az úszómű rozsdamentes szerkezetű, egyedi kialakítású, 19 m2 alapterületű, a megfelelő rögzítést, és egyben a vízszintingadozást is követő lehorgonyzó rendszer, az esztétikai szempontból megfelelő vízképet szökőkútfúvókák, a fúvókák működéséhez szükséges vízmennyiséget és nyomást speciális csőszivattyúk biztosítják, a vízképeket vízalatti LED lámpatestek világítják meg. A vetítést a parton elhelyezett, speciális vízmentes házban lévő projektor és médialejátszó egység, a zenei aláfestést ugyancsak a parton elhelyezett hangfalak biztosítják.

A szökőkút július 21-től rendszeresen működik, ám amennyiben az üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatok indokolják, a szükséges módosításokat a szakemberek elvégzik.

A Megyeháza téri zenélő szökőkút programjainak időpontjai összhangban vannak a multimédiás szökőkút programjával, így azokat az érdeklődők egymás után is megtekinthetik.

A kivitelezést a Győr-Szol Zrt. koordinálta, az úszó szökőkút üzemeltetésének és karbantartásának feladatait is a közszolgáltató végzi

KORÁBBAN:

A város két híres szökőkútja szépült meg - fotókKülönleges úszó szökőkút a Radó-sziget csúcsánál

A multimédiás szökőkút létesítése része annak a nagyszabású szökőkút felújítási programnak, amely tavaly kezdődött Győrben. Egy éve külső megjelenésében és műszaki eszközeiben is teljesen megújult a Megyeháza téren található szökőkút, illetve szépítették meg a Radó-szigeti Hősi Emlékmű medencéjét és környezetét, valamint megtörtént a Vénusz-szobor rekonstrukciója. Megújult a Kuopio parkban található csobogó víz gépészete, és környezetét is felfrissítették. A program elemeként elkészült nemrégiben a „Faun és nimfák" szökőkút a Bisinger sétányon valamint Borsos Miklós „Ölelkező formák" nevű csobogó rekonstrukciója a Rába Hotel előtt.

Hozzászólások